• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Svečiuose Primadona prof. Irena Milkevičiūtė

2020 10 14

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ tęsia ciklo „Profesorius ir jo mokykla“ renginius. Šį kartą – spalio 7 d. popietę LMA didžiojoje konferencijų salėje karaliavo Lietuvos Primadona prof. Irena Milkevičiūtė ir jos mokiniai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido žurnalistės Aurelijos Arlauskienės knygą „Operos legenda Irena Milkevičiūtė“, kuri tą vakarą buvo pristatyta gausiai susirinkusiai publikai. Iškilios solistės gyvenimas ir kūryba atsispindi pasakojimuose, kuriuos knygoje pateikia scenos partneriai, studentai, muzikologai, režisieriai, koncertmeisteriai.


Profesorė Irena Milkevičiūtė (centre) su koncertmeistere Raminta Gocentiene (pirma iš kairės) ir koncerte dalyvavusiais Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentais, iš kairės: Nerijumi Noreika, Laurynu Juozapu Aksamitu, Aija Jermoloviča, Jekaterina Šarapova, Austėja Zinkevičiūte ir Emilija Finagėjevaite

Prof. I. Milkevičiūtės ugdytinės Joana Gedmintaitė, Eglė Stundžiaitė, Sandra Janušaitė prisiminė nepaprastą, dėmesingą, reiklią savo pedagogę, kurios pamokos yra neįkainojamos vertės „Man imponuoja ir Irenos Milkevičiūtės asmenybė, jos stiprybė, energija. Savo kartelę išsikeldavusi labai aukštai, tą daryti mokė ir mane“,– sako Sandra. Aušrinė Stundytė papasakojo: „Iš Irenos Milkevičiūtės gavome ne tik dainavimo pamokas. Matėme, kaip atrodo dainininko kasdienybė, kiek daug šiame darbe reikia drausmės, valios, užsispyrimo, savikontrolės. Aplodismentai ir gėlės uždirbami labai sunkiu prakaitu.“ Aurelija Arlauskienė knygoje rašo: „Irena Milkevičiūtė įsitikinusi, kad žmogaus tapsmą dainininku nulemia ir talentas, ir darbas, ir sėkmė, ir, žinoma, Aukščiausiojo globa. Matydama jaunų žmonių pasiekimus, ji yra laiminga, kad nemažai studentų turi jos įskiepytą bruožą – pasiaukojamą tarnystę savo profesijai. Tai Joana Gedmintaitė, Julija Karaliūnaitė, Gabrielė Pintukaitė, Simona Liamo, Aušrinė Stundytė ir, žinoma, pasaulyje dabar garsi operos solistė Asmik  Grigorian.“ O pati profesorė I. Milkevičiūtė sako:„Neužtenka to, ką duoda pedagogas. Studentas turi pats labai daug ieškoti, semtis patirties. Antra vertus, mano patirtis ir studentų pasiekimai suteikia pasitikėjimo, leidžia manyti, kad mano, kaip dėstytojos, darbas yra labai prasmingas. Nuoširdžiai džiaugiuosi savo studentų, šiandien sėkmingai dainuojančių pasaulinio garso scenose, pasiekimais.“ Knygoje nuoširdūs kolegų dainininkų LMTA profesorių –  Vytauto Juozapaičio, Eduardo Kaniavos, Giedrės Kaukaitės, režisierės Dalios Ibelhauptaitės, dirigento Gintaro Rinkevičiaus , muzikologų pasakojimai, pabrėžiantys I. Milkevičiūtės nepaprastą talentą, nuostabų balsą ir begalinį darbštumą. Leidinyje pateikti literatūros, žiniasklaidos šaltiniai. Gražus knygų grafikės, dailininkės Deimantės Rybakovienės sukurtas knygos dizainas.
Popietėje, kurią vedė kultūrologė prof. dr. Rita Aleknaitė-Bieliauskienė, skambėjo daug muzikos, – dainavo pati I. Milkevičiūtė ir jos dabartiniai studentai: Austėja Zinkevičiūtė,  Jekaterina Šarapova, Aija Jermoloviča, Laurynas Juozapas Aksamitas, Emilija Finagėjevaitė, Nerijus Noreika (koncertmeisterė pianistė Raminta Gocentienė). Kompozitoriaus Algimanto Raudonikio ir poeto Eduardo Selelionio dainą „Švelnumas“ profesorė paskyrė didžiojo Maestro Virgilijaus Noreikos atminimui.


Iš kairės: renginio vedėja prof. Rita Aleknaitė-Bieliauskienė, prof. Irena Milkevičiūtė, knygos „Operos legenda Irena Milkevičiūtė“ autorė Aurelija Arlauskienė ir prof. Vladimiras Prudnikovas

Popietėje dalyvavo knygos apie I. Milkevičiūtę autorė A. Arlauskienė ir primadonos kolega, operos solistas prof. Vladimiras Prudnikovas. Vedančiosios kalbinamas jis prisiminė jaunystės laiką, kai abu su I. Milkevičiūte scenoje kūrė įsimintinus personažus, panašiu metu tapo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais, pažymėti įvairiais ypatingai nusipelniusių artistų vardais. Pokštaudamas prisiminė ne tik vieną kitą įvykį scenoje, bet ir šiandienos aktualijas – dėmesio menininkams stokojančius faktus: Ar tikrai mūsų teatras nacionalinis? Ar tikrai rūpinamasi jaunosios kartos ugdymu? „O juk Lietuva garsėja puikiais dainininkais, vaidinančiais tikrai garsiausiuose pasaulio teatruose. Dėmesys jiems mažokas...“
Nepaprastai kukli, nuoširdi, empatiška dainininkė I. Milkevičiūtė kalbinama prisiminė vaikystę, kurioje skambėjo muzika, kankliavimą, kaip pirmąjį takelį į didžiąją sceną. Debiutą garsiajame teatre  „La Scala“ Milane, kuriame buvo įtvirtinta jos vokalo mokykla, pedagoginiai principai.
Popietė buvo jauki, ilgi ir audringi klausytojų plojimai, gėlės – tapo padėkos ir meilės dainininkei, profesorei Irena Milkevičiūtei ženklai.

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė ir prof. Rita Aleknaitė-Bieliauskienė

GALERIJA