Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

JŪROS MOKSLO DIENA ‑ konferencija, skirta Klaipėdos universiteto 30-mečiui

2020 10 22

Spalio 14 d. Lietuvos mokslų akademijos Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrius (BMGMS) kartu su Vandens taryba prie Lietuvos mokslų akademijos (VT) bei Klaipėdos universitetu (KU) organizavo konferenciją-diskusiją JŪROS MOKSLO DIENA. Konferencija buvo skirta Klaipėdos universiteto 30-mečiui ir supažindinti akademinę bendruomenę su mūsų šalyje per 30 nepriklausomybės metų susiformavusia šiuolaikine tarpdalykine mokslo disciplina – jūriniais mokslais. Konferencijoje taip pat buvo inicijuota diskusija dėl Lietuvos mokslo institucijų potencialo susitelkimo įgyvendinant Europos žaliojo kurso tikslą ir buvo priimta REZOLIUCIJA.

Dažniausiai vartojami raktiniai žodžiai Lietuvos mokslininkų okeanografijos straipsnių tematika 2010–2020 m.

Atsižvelgiant į LR Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) epideminės situacijos renginys vyko nuotoliniu būdu. Tačiau, kaip lietuvių liaudies patarlė sako, nėra to blogo, kad neišeitų į gera. Būtent nuotolinis organizavimo būdas leido prie konferencijos prisijungti rekordiniam dalyvių skaičiui (92 žmonės) nuo studentų ir doktorantų iki profesorių ir akademikų iš 10 mokslo ir studijų įstaigų bei žinybų kaip, pavyzdžiui, Lietuvos mokslų akademija, Fizinių ir technologijų mokslų centras, Gamtos tyrimų centras, Kauno technologijos, Klaipėdos universitetai, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras, Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, Lietuvos energetikos institutas, Vilniaus Gedimino technikos, Vilniaus, Vytauto Didžiojo universitetai bei Aplinkos apsaugos agentūra (AAA).


Mokslinių tyrimų laboratorija.

Konferenciją atidarė BMGMS pirmininkas akad. Vaidutis Kučinskas ir VT pirmininkas akad. Arvydas Povilaitis. Akad. Sergejus Oleninas pristatė Lietuvos jūros mokslo raidos etapus ir pažymėjo, kad Klaipėdos universiteto paminėjimas Pasauliniame universitetų reitinge tarp 200 geriausių „Okeanografijos“ mokslo srityje 2018–2020 m. yra svarus rezultatas ir Lietuvos okeanografijos pripažinimas. KU Jūros tyrimų instituto (KU JTI) direktorė prof. dr. Zita Rasuolė Gasiūnaitė kalbėdama apie Jūrinį slėnį, kuris tapo tarptautiniu mokslo centru, pristatė  gamtos, technologijų ir socialinių mokslų tarpdalykinio bendradarbiavimo galimybes ir pavyzdžius. KU Mokslo ir inovacijų prorektorius prof. dr. Darius Daunys aptarė ES mėlynosios ekonomikos prioritetinius sektorius, Baltijos jūros būklės vertinimo ir jūros išteklių valdymo Lietuvoje iššūkius. KU JTI mokslininkai dr. Diana Vaičiūtė, dr. Mindaugas Žilius, dr. Nerijus Nika ir dr. Paulius Rapalis pristatė aktualiausius jūrinių mokslų srities tyrimus nuo kosminės okeanografijos ir šiuolaikinės vandenų biogeochemijos iki jūrinės akvakultūros ir laivų energetikos tyrimų.


Krevetės – Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto akvakultūros tyrimų objektas.

Diskusijoje, kuriai vadovavo prof. dr. Albertas Bitinas, kalbėjo akademikai J. Kriaučiūnienė, A. Povilaitis ir V. Kučinskas, prof. Inga Dailidienė, AAA Jūros aplinkos vertinimo skyriaus vedėja A. Kubiliūtė. Buvo išsakyta nuomonė, kad Lietuvoje yra pakankamas žmogiškųjų išteklių potencialas ir patirtis jūrinių mokslų srityje, tačiau trūksta valstybino požiūrio į įvairių institucijų veiklos koordinavimą, esamos infrastruktūros, tarp jų ir mokslinių tiriamųjų laivų, naudojimą. Reikalinga nacionalinė jūrinio mokslo plėtros programa, padėsianti koordinuoti Lietuvos mėlynosios ekonomikos plėtrai būtinų mokslo žinių kūrimą ir  užtikrinti gerą Baltijos jūros būklę prisidedant prie Europos žaliojo kurso įgyvendinimo.

Akademikas Sergejus Oleninas