• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademija – virtualioje erdvėje

2020 12 04

Vilniaus plėtros agentūra „Go Vilnius“ šiuo metu vykdo vieną pažangiausių technologinių projektų Europoje. Mokslo inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) bei Vilniaus turizmo lėšomis remiamas projektas leidžia po sostinės erdves dairytis virtualiai. Šio projekto dėka Lietuvos mokslų akademijos pastatą nuo šiol galima apžiūrėti 3D vaizdu, paspaudus nuorodą:

https://my.matterport.com/show/?m=TrRxS6b1pX5 

3D erdvei atkurti, naudojama patentuota, pasaulyje pripažinta 3D technologija Matterport (plačiau apie technologiją: https://matterport.com/how-it-works), kuri leidžia fiksuoti ne tik vaizdus, bet ir tūrį, atstumus, todėl sukurtas 3D modelis turi integruotą skaitmeninę liniuotę ir leidžia naudotojams labai tiksliai išmatuoti atstumus tarp pažymėtų taškų.
„Go Vilnius“ inicijuojamas projektas ypač stiprina Lietuvos sostinės konkurencingumą Europoje, nes pandemijos akivaizdoje ribojimus paverčia galimybėmis. Vilnius – kol kas didžiausią virtualių turų skaičių po miesto erdves siūlantis miestas Europoje. Smagu, kad ir Lietuvos mokslų akademija nuo šiol visus norinčius kviečia virtualiai apžiūrėti istorinį pastatą, kuris pasižymi autentiška architektūra bei įspūdingu interjeru. XX a. pradžioje šis pastatas iškilo kaip Rusijos valstybinis bankas. Tai buvo ištaigingiausias iš visų iki Pirmojo pasaulinio karo Vilniuje statytų bankų. Pastato viduje – daug puošybos elementų: auksuotos dekoro detalės, metalo šviestuvai, kalto ir lieto metalo turėklai, bareljefai ir kt. Ištaigingas interjeras išsaugotas iki šiol ir puošia nuo 1941 m. pastate įsikūrusią Mokslų akademiją. Visa tai  kviečiame apžiūrėti saugiai ir patogiai virtualiai.

Parengė Vita Žilinskaitė, LMA prezidento vyriaus. referentė