Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Nematomas mūsų pasaulis – žmogaus mikrobiota

2021 04 01

2021 m. kovo 30 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ ir LMA Jaunoji akademija, tęsdami renginių ciklą „Mokslo žinių dienos“, pakvietė gimnazistus, pedagogus, Trečiojo amžiaus universitetų klausytojus ir kitus besidominčius sveika gyvensena, pasiklausyti nuotolinės paskaitos „ Nematomas mūsų pasaulis – žmogaus mikrobiota “. Paskaitą skaitė LMA Jaunosios akademijos (LMAJA) narė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Virškinimo sistemos tyrimų instituto vyriausioji mokslo darbuotoja doc. dr. Jurgita Skiecevičienė.

Paskaitoje buvo kalbama apie žmogaus mikrobiotą  ir jos svarbą fiziologijai, sveikatai ir mąstymui, ir net jausmams. Lektorė klausytojams papasakojo, kaip per žmogaus gyvenimą keičiasi bakterijų įvairovė jo organizme, kokie veiksniai yra svarbiausi sveikai mikrobiotai susiformuoti ir palaikyti. Tarp tokių veiksnių buvo minimi mūsų gyvensenos įpročiai, mityba, papildyta augalinės kilmės maistu, atsakingas vaistų ir antibiotikų vartojimas ir fizinis aktyvumas. Paskaitoje taip pat buvo aptarta, kaip keičiasi mikrobiotos sudėtis žmogui susirgus, t. y. netenkama bakterijų įvairovės, o jų vietoje apsigyvena organizmui nepalankios bakterijos. Lektorė pažymėjo, kad šiuo metu yra tiriamos naujos kartos probiotinės bakterijos, kurios ateityje prisidės prie daugelio ligų gydymo.

Po paskaitos lektorė atsakė į gausius senjorų, gimnazistų ir jų pedagogų klausimus bei pateikė daug įžvalgų klausytojams aktualiomis temomis. Paskaitos klausėsi 89 klausytojai iš įvairių respublikos miestų.

Parengė LMAJA narė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Virškinimo sistemos tyrimų instituto vyriausioji mokslo darbuotoja doc. dr. Jurgita Skiecevičienė ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė