Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Apie iš Lietuvos kilusį Nobelio taikos premijos laureatą Bernardą Louną (1921–2021)

2021 08 25

Šį birželį iš Lietuvos kilęs Nobelio taikos premijos laureatas, garsus kardiologas ir šiuolaikinio defibriliatoriaus išradėjas Bernardas Lounas (Bernard Lown, tikr. Boruch Lac) būtų minėjęs šimtąjį jubiliejų, tačiau likimas lėmė, kad mirė likus vos keliems mėnesiams iki jo.

Gimęs ir augęs Utenoje, keturiolikmetis B. Lounas kartu su tėvais išvyko į Ameriką. Akademinį kelią pradėjo nuo zoologijos studijų Meino (Maine) universitete, vėliau baigė mediciną Džonso Hoplinso (Johns Hopkins) universitete. Nuo 1961 m. vadovavo Harvardo instituto Širdies ir kraujagyslių tyrimo laboratorijai (Lowno širdies ir kraujagyslių centrui), dėstė Harvardo universiteto Visuomenės sveikatos mokykloje Bostone.

Buvo Amerikos gydytojų asociacijos, Gydytojų socialinės atsakomybės asociacijos įkūrėjas ir vadovas (1960–1970), JAV ir Kinijos gydytojų draugystės asociacijos prezidentas (1974–1978), JAV ir Sovietų Sąjungos mokslinio bendradarbiavimo koordinatorius. Įkūrė tarptautines organizacijas „SatelLife“ ir „ProCor“, remiančias ekonomiškai silpnas šalis.

B. Launui 1985 m. skirta Nobelio taikos premija, apdovanotas Rėjaus C. Fišerio medaliu, Tekaso širdies instituto sidabro medaliu, A. Roso Makintairo aukso medaliu, Ričardo ir Hindos Rozentalių, Amerikos širdies asociacijos, medicinos taikos medalionu, Jungtinių Tautų Organizacijos švietimo, mokslo ir kultūros, Gandžio taikos ir kitais apdovanojimais, taip pat Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi (2002), suteiktas Utenos krašto garbės piliečio vardas (2018).

Išsamiau apie mokslininko gyvenimo vingius ir meilę gimtajam kraštui skaitykite prof. Prano Šerpyčio straipsnyje „Ką reiškia pasauliui Barnardas Lownas, arba Lietuvos himnas Nobelio premijos laureato atmintyje“, skelbtame žurnale „Santara“.

Nuotrauka iš prof. P. Šerpyčio straipsnio