Naujienos

Telematika ir daiktų internetas: ar reikalingi chemikai?

2021 09 15

2021 m. rugsėjo 10 d. įvyko išvažiuojamasis LMA Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus Chemijos sekcijos posėdis „Telematika ir daiktų internetas: ar reikalingi chemikai?“. Posėdyje dalyvavo septyni Chemijos sekcijos nariai ir du LMA darbuotojai. LMA akademikus priėmė TELTONIKA IoT Group prezidentas Arvydas Paukštys, kuris supažindino su įmonių grupės strategija, darbų pasidalijimu tarp įmonių ir ambicinga įmonių plėtra. TELTONIKA IoT Group kuria išskirtinius, saugius ir patikimus daiktų interneto prietaisus tarptautinei rinkai, kurie, prijungti prie interneto, padeda žmonėms telematikos, tinklo įrangos, telemedicinos, asmens ir turto sekimo versle. TELTONIKĄ gerai iliustruoja skaičius 30 proc. – maždaug tiek kasmet padidėja įmonės apyvarta ir darbuotojų skaičius. Pradėtas statyti „Teltonikos technologijų centras“ Molėtuose, kuriame bus sukurta 500 darbo vietų Molėtų regione, 2025 m. Liepkalnyje bus baigtas statyti 12-os pastatų kompleksas „Teltonika High-Tech Hill“.


Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus Chemijos sekcijos nariai lankosi TELTONIKOJE. Iš kairės: akad. Aivaras Kareiva, akad. Ričardas Makuška, TELTONIKA EMS vadovas Paulius Rutkauskas, TELTONIKA Iot Group viceprezidentas inovacijoms ir verslo plėtrai Ernestas Zdanauskis, Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus mokslinė sekretorė Silvija Aukštinaitienė, LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė, akad. Gediminas Račiukaitis, akad. Gediminas Niaura, akad. Valdas Laurinavičius.

Ekskursiją po TELTONIKA EMS gamyklą surengė šios įmonės vadovas Paulius Rutkauskas. Jis labai išsamiai papasakojo apie gaminamus produktus ir atliekamas operacijas, supažindino su  robotizuota gamyba, demonstravo įmonėje sukurtus testavimo įrenginius ir parodė, kaip pasiekiama gaminamų elektronikos plokščių kokybė. Ekskursijos metu akademikai turėjo daug klausimų, įsitraukė į diskusiją su įmonės vadovu ir darbuotojais.


Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus Chemijos sekcijos narius priima TELTONIKA IoT Group prezidentas Arvydas Paukštys (centre); kairėje – akad. Gediminas Račiukaitis, dešinėje – akad. Valdas Laurinavičius.

Išvykos programą vainikavo TELTONIKA Iot Group viceprezidento inovacijoms ir verslo plėtrai Ernesto Zdanauskio pristatyta ilgametė įmonių grupės plėtros strategija. Įmonių grupės ambicijos labai didelės – į puslaidininkių pramonę bei aukštųjų technologijų projektavimą ir gamybą per dešimtį metų ketinama investuoti daugiau nei 3 mlrd. Eur. Didžiausias iššūkis – numatoma lustų gamybos įmonė, kuriai reikėtų ne tik labai daug naujų technologijų, bet ir labai daug ypač aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Plėtodami šią programą turėtų įsitraukti ir chemikai – tiek vystant ir pritaikant technologijas, tiek rengiant reikalingus specialistus.

Akademikai liko sužavėti TELTONIKA įmonių grupės strategija, pagrįsta aukšta produktų kokybe ir produkcijos realizavimu, naudojant tik savo pardavimo įmonių tinklą 28-iose pasaulio šalyse. Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus Chemijos sekcijos narių vizitas TELTONIKOS EMS įmonėje buvo naudingas abiem šalims: buvo užmegzti asmeniniai kontaktai, aptartas galimas bendradarbiavimas, pasikeista nuomonėmis apie reikalingų specialistų rengimą ir studentų mainų programas su užsienio universitetais.

Akad. Ričardas Makuška, LMA  Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus Chemijos sekcijos pirmininkas