Naujienos

LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius ir Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus plečia bendradarbiavimą

2022 02 14

Sausio 25 d. Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje viešėjo Lietuvos mokslų akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus nariai. Apsilankymo metu svečiai susipažino su bibliotekos-muziejaus ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Lietuvių išeivijos instituto veikla, instituto išleistomis knygomis. Apžiūrėjo čia esančią ekspoziciją, Prezidento Valdo Adamkaus knygų ir apdovanojimų kolekciją bei kitas įstaigoje esančias ekspozicijas.

Susitikimą vainikavo literatūrologės, Nacionalinės kultūros ir meno bei Lietuvos mokslų premijų laureatės, akademikės prof. Viktorijos Daujotytės knygos „Arvydas Šliogeris: „Mano elementorius buvo Homeras“ pristatymas. Knygoje vyksta dialogas tarp pačios profesorės ir jos artimo pašnekovo bei vieno ryškiausių pastarojo meto lietuvių filosofo Arvydo Šliogerio. Šis dialogas skirtas paaiškinti ir išanalizuoti A. Šliogerio tekstus, idėjas, jo mąstymo būdą ir kryptis.

Knygos pristatyme ir diskusijoje dalyvavo knygos autorė V. Daujotytė, filosofė dr. Jurga Jonutytė ir literatūrologas dr. Ramūnas Čičelis. Diskusiją moderavo VDU Academia cum laude vadovas akad. Egidijus Aleksandravičius. Knygos pristatymą, be anksčiau minėtų institucijų, organizavo ir VDU Academia cum laude. Jos nariai, gabūs, ambicingi ir plataus išsilavinimo siekiantys VDU studentai, turėjo puikią galimybę susipažinti su prof. V. Daujotyte ir prof. Arvydo Šliogerio (1944–2019) akademiniu palikimu.

LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius ir Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus kartu su VDU Lietuvių išeivijos institutu intensyvesnio bendradarbiavimo ėmėsi praeitų metų gruodį, kai V. Adamkaus bibliotekoje vyko seminaras-diskusija „Vytautas Kavolis apie laisvę ir užsiangažavimą“. Sėkmingai praėjęs renginys paskatino plėsti institucijų tarpusavio bendradarbiavimą. Lietuvos mokslų akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius, VDU Lietuvių išeivijos institutas, Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka planuoja kitus bendrus renginius ir bendradarbiavimo projektus.

Dr. Arūnas Antanaitis, Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktorius
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA