Naujienos

FEAM ataskaita dėl pagyvenusių žmonių imunizacijos Europoje

2022 03 10

Europos medicinos akademijų federacija (Federation of European Academies of Medicine, FEAM), kurios narė yra Lietuvos mokslų akademija, parengė ataskaitą „Pagyvenusių suaugusiųjų imunizacija Europoje: mokslinės ir socialinės strategijos“. 

Dėl COVID-19 pandemijos suaugusiųjų skiepijimo klausimai tapo dar aktualesni, todėl FEAM subūrė ekspertų komitetą išnagrinėti pagrindinius imuninės sistemos senėjimo rodiklius ir nustatyti iššūkius, susijusius su dabartine situacija dėl suaugusiųjų skiepijimo Europoje.

FEAM ataskaitos tikslas – pabrėžti gyvybiškai svarbią vakcinacijos reikšmę vyresniame amžiuje. FEAM kartu su Europos akademijų mokslo patariamąja taryba (European Academies Science Advisory Council, EASAC), atsižvelgdama į Europos Komisijos pastangas stiprinti bendradarbiavimą kovojant su ligomis, kurių galima išvengti skiepijant, komentarą šia tema teikė ir 2018 metais. Šį kartą FEAM skatina laikytis požiūrio visą gyvenimą rūpintis ligų prevencija ir stiprinti sveikatą, įskaitant skiepijimą visose amžiaus grupėse.

Daugelyje šalių, taip pat ir Europos valstybėse, įgyvendinant suaugusiųjų skiepijimo programas susiduriama su sunkumais: dažnai jos nėra prioritetinės, nepakanka finansavimo. Sudėtingą situaciją lemia įvairios priežastys: nacionalinės skiepijimo politikos nenuoseklumas arba jos nebuvimas, finansavimo problemos. Be to, vyresnio amžiaus žmonės ir sveikatos priežiūros darbuotojai nesugeba pripažinti vakcinacijos, kuri dažnai laikoma naudinga tik vaikams, galimos naudos vyresnio amžiaus žmonėms.

Kaip nurodoma ataskaitoje, vis dar yra ir svarbių mokslinių spragų – reikia geriau suprasti, kaip vyksta imunizacija vyresniame amžiuje senstant imuninei sistemai. Tai išsiaiškinti nelengva dėl dažnų vyresnio amžiaus žmonių gretutinių ligų, įskaitant piktybinius navikus ir jų gydymą, paplitusio imunosupresorių vartojimo.

Ataskaitoje pateiktos šios trys pagrindinės rekomendacijos Europos politikos formuotojams:
1) Akcentuoti „sveiko senėjimo“ skatinimą, parengiant aiškias suderintas gaires dėl būtiniausių vakcinų vyresniems nei 65 metų žmonėms.
2) Parengti specialias rekomendacijas dėl vakcinų vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems gretutinėmis ligomis. Į būsimus vakcinų tyrimus su vyresniais žmonėmis reikia įtraukti išsamesnius tyrimus dėl gretutinių ligų ir imunoterapijos.
3) Visoje Europoje sudaryti bendrą suaugusiųjų skiepijimo grafiką. Jis suteiktų daugiau aiškumo, leistų laisviau judėti tarp valstybių, palengvintų vakcinų tiekimą.

FEAM ataskaitą galite atsisiųsti ČIA.

 

Vertė Diana Barnard
Parengė Evelina Baronienė