Naujienos

Tarptautinė konferencija „Populiacijų genetika iš baltų perspektyvos: lietuvių genomų mikroevoliuciniai procesai“

2022 05 26

Gegužės 20–21 dienomis Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose įvyko tarptautinė konferencija „Populiacijų genetika iš baltų perspektyvos: lietuvių genomų mikroevoliuciniai procesai“ (angl. „Population Genetics from the Baltic Perspective: Microevolutionary Processes of the Lithuanian Genomes“). Konferenciją organizavo Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas, Lietuvos žmogaus genetikos draugija ir LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrius.

Konferencijos tikslas – suburti Baltijos ir kitų šalių populiacijų genetinius tyrimus vykdančius mokslininkus dalytis vykdomais darbais ir kurti galimybes platesniam ateities bendradarbiavimui.

Konferencijos belaukiant

Konferencijoje dalyvavo daugiau kaip 50 dalyvių. Ją atidarė ir įžangos žodį tarė populiacinės žmogaus genetikos pradininkas Lietuvoje – akademikas prof. habil. dr. Vaidutis Kučinskas. Sveikinimais taip pat dalijosi LMA prezidentas akademikas prof. habil. dr. Jūras Banys, VU vicerektorė, mokslo prorektorė prof. dr. Edita Sužiedėlienė. Visi pabrėžė genetikos mokslo proveržį ir potencialą, fundamentinio populiacijų genetikos mokslo svarbą istorinės praeities atkūrimui, kilmės suvokimui, medicinai ir mokslų tarpdiscipliniškumui.

Akademikas prof. habil. dr. Vaidutis Kučinskas.

Pranešimus skaitė žymiausi pasaulio mokslininkai. Prof. dr. Johanas Krauzė (Johannes Krause) iš Makso Planko evoliucinės antropologijos instituto (Vokietija) apžvelgė Europos tautų istoriją, remiantis genetiniais duomenimis (pranešimas „The genetic history of Europe: migration and adaptation in prehistory“); prof. Gvidas Barbudžanis (Guido Barbujani) iš Gyvybės mokslų ir biotechnologijos katedros, Feraros universiteto (Italija), papasakojo apie kiekvienos populiacijos adaptacijai svarbaus požymio – odos spalvos – evoliuciją tiriant senovės DNR (pranešimas „Inferring the evolution of skin colour from ancient DNA“). Mokslininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos dalijosi vykdomais populiacijų genetinių tyrimų projektais, gautais rezultatais ir jų reikšme Europoje bei pasaulyje. Auditorija buvo aktyvi, vyko įdomios ir naudingos diskusijos. Konferencijai baigiantis, dalyviai dalijosi gerais įspūdžiais, siūlymais konferenciją plėsti ir linkėjimais, kad ji taptų tęstiniu renginiu. Konferenciją vainikavo ekskursija po Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmus, tapusi puikiu akcentu nagrinėjant mūsų kilmę ir istoriją.

Parengė akad. Vaidutis Kučinskas ir dr. Ingrida Domarkienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA