• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Ekskursija po Saulės planetų sistemą

2022 09 28

Rugsėjo 22 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyriaus „Mokslininkų rūmai“ organizuota „Mokslo žinių diena“ vyko Vilniaus Žirmūnų gimnazijoje. Paskaitą „Ekskursija po Saulės planetų sistemą“ gimnazijos ketvirtokams skaitė Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto mokslininkė astrofizikė dr. Renata Minkevičiūtė.

„Saulės sistema yra mūsų namai kosminėje erdvėje“, – pradėdama paskaitą teigė lektorė. Ji papasakojo, kad ši sistema pradėjo formuotis maždaug prieš 5 mlrd. metų, kai tarpžvaigždinis dujų ir dulkių debesis ėmė trauktis ir vis greičiau sukdamasis plokštėti. Sistemos centre įsižiebė Saulė, o aplink ją palaipsniui susiformavo planetos su savo palydovais ir kiti smulkesni kūnai. Be Žemės aplinkui Saulę sukasi dar 7 planetos: Merkurijus, Venera, Marsas, Jupiteris, Saturnas, Uranas ir Neptūnas. Su šiuolaikinių technologijų pagalba mokslininkai gali išsamiai jas tyrinėti ir gautomis žiniomis dalytis su visuomene.

Paskaitos metu moksleiviai sužinojo, kad Tarptautinės astronomų sąjungos sutarimu visos Saulės sistemos planetos turi atitikti tris reikalavimus: suktis aplink Saulę, būti sferinės formos ir dominuojančiu kūnu savo orbitoje. Visos planetos skirstomos į dvi grupes: vidinių, arba uolinių, (Merkurijus, Venera, Žemė, Marsas) ir išorinių, arba dujinių, (Jupiteris, Saturnas, Uranas ir Neptūnas). Mokslininkė papasakojo, kuo abi grupės skiriasi viena nuo kitos, kuo tarpusavyje panašios ir kuo unikalios vienoje grupėje esančios planetos, pateikė daug naujų įdomių faktų apie kiekvieną iš jų. Paskaitos pabaigoje dr. R. Minkevičiūtė atsakė į gimnazistų klausimus.

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyr. specialistė Diana Lekevičienė