• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Pagerbti intelekto maestro: Lietuvos mokslų akademijoje įteiktos 2018 m. Lietuvos mokslo premijos

2019 03 07

Kovo 6 d. Lietuvos mokslų akademijoje buvo iškilmingai apdovanoti 2018 metų Lietuvos mokslo premijų (LMP) laureatai. Jame dalyvavo Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, LMP komisijos pirmininkas akad. Jūras Banys, Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, viceministras akad. Valdemaras Razumas, LMP komisijos pirmininko pavaduotoja Tamara Bairašauskaitė, LMA nariai, kiti svečiai.

Pradėdamas iškilmes, LMA prezidentas akad. Jūras Banys akcentavo, kad valstybė be mokslo yra neįsivaizduojama, ir pasidžiaugė, kad mūsų šalyje yra daug iškilių mokslininkų. Mokslo pagrindu atsiranda ekonomika, inovacijos, kultūra, krašto gynyba, kas yra labai svarbu.

LMP komisijos pirmininko pavaduotoja T. Bairašauskaitė pakvietė laureatus atsiimti diplomų. Pasveikinęs nugalėtojus, Ministras Pirmininkas S. Skvernelis savo kalboje pritarė LMA prezidentui, kad valstybės nebūtų ne tik be mokslo, bet ir be žinių, bei širdies. Vyriausybės vardu padėkojęs laureatams, S. Skvernelis patikino, kad jam atrodo prasminga ir labai malonu skirti biudžeto lėšų premijoms. Jos turėtų ateityje subrandinti ir daugiau naujų, pažangių idėjų. Baigdamas linkėjo laureatams darnos, išlikti vieningiems.

Suteikus žodį laureatams, apie savo darbus papasakojo fizinių mokslų srities mokslininkas dr. Arnoldas Deltuva, įvertintas premija už darbų ciklą „Reakcijų kvantinėse trijų ir keturių dalelių sistemose teorija: nuo šaltųjų atomų iki didelės energijos branduolių“; fizinių mokslų srities laureatas akad. Vidmantas Gulbinas, apdovanotas premija už darbų ciklą „Eksitonų ir krūvininkų dinamika organiniuose ir perovskitiniuose puslaidininkiuose bei naujos kartos saulės elementuose“ (kartu su Andriumi Devižiu, Mariumi Franckevičiumi); biomedicinos ir žemės ūkio mokslų sričių laureatas prof. habil. dr. Vilius Jonas Grabauskas, įvertintas premija už darbų ciklą „Lėtinės neinfekcinės ligos: nuo populiacijos iki genų“ (kartu su Jūrate Klumbiene, Vaiva Lesauskaite, Janina Petkevičiene, Abdonu Tamošiūnu); biomedicinos ir žemės ūkio mokslų sričių laureatas prof. habil. dr. Feliksas Jankevičius, apdovanotas už darbų ciklą „Naujos kartos vėžio žymenys“ (kartu su Sonata Jarmalaite), taip pat technologijos mokslų srities laureatas akad. Vytautas Ostaševičius, pelnęs premiją už darbų ciklą „Mikromechaninių sistemų kūrimas, tyrimas ir taikymai“ (kartu su Arvydu Palevičiumi, Rimvydu Gaidžiu, Rolanu Daukševičiumi, Giedriumi Janušu, Vytautu Jūrėnu).

Renginį sveikinimo kalba baigė Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, pasidžiaugęs tikraisiais mokslo čempionais. Jo manymu, laureatai yra tie, kurie suteikia mokslui prasmę. Tikri maestro, sugebantys sukurti stebuklą.

Iškilmingame posėdyje dalyviai klausėsi Glebo Pyšniako (violončelė) ir Tado Motiečiaus (akordeonas) dueto, atlikusio Aleksandro Kačanausko ir Astoro Piazzollos  kūrinius.

Dr. Rolandas Maskoliūnas

Žr. nuotraukas