Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

VITP – inovacijos ir moksliniai tyrimai

2019 04 26

Matematikos sekcijos iniciatyva 2019 m. balandžio 25 d. įvyko išvažiuojamasis skyriaus narių posėdis  Visorių informacinių technologijų parke (VITP). Įžanginį  žodį  tarė VITP direktorius Saulius Arelis ir LMA prezidentas akad. Jūras Banys. VITP direktorius supažindino su VITP istorija, pagrindiniais parko tikslais ir pasiekimais. VITP, įkurtas 2002 m., gana greitai plėtėsi, šiuo metu parke įsikūrė daugiau nei 25 įmonių, kurių veikla susijusi su informacinėmis technologijomis ir kuriose dirba per 700 darbuotojų.  Parkas tarnauja kaip mokslo ir verslo tarpininkas. LMA prezidentas pasidžiaugė sėkminga verslo plėtra ir glaudžiais parko verslo įmonių ryšiais su tiksliųjų mokslų atstovais.

Posėdyje trys parko įmonių atstovai papasakojo skyriaus nariams apie savo įmonių veiklą. UAB „NanoAvionika“ atstovas Ernestas Kalabuckas  supažindino su įmonės veikla, kuri Lietuvoje yra labai nauja. Įmonė gamina nedidelius komercinius palydovus, bendradarbiauja su kosminėmis agentūromis ir keliais centrais JAV bei JK. Ši veikla ypač išgarsėjo, kai buvo paleisti du lietuviški palydovai. Šis įvykis susilaukė plataus atgarsio šalies visuomenėje.  Pasibaigus posėdžiui, dalyviai  turėjo galimybę susipažinti su pačia įmone, įsikūrusia tame pačiame pastate, kaip ir VITP, pamatyti, kaip kuriami  ir išbandomi palydovų minivarikliukai, kaip testuojama palydovų visa įranga. Pasirodo,  firmos darbuotojai palaiko ryšį su palydovais per imtuvą, sumontuotą ant Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto stogo (net posėdyje dalyvavę matematikai nežinojo to fakto!).

UAB „Geomatrix“ direktorius Gedas Vaitkus supažindino su įmonės pasiekimais. Įmonė pradėjo veiklą  kaip vienos didelės Ispanijos firmos partnerė, vėliau pradėjo savarankišką veiklą, išimtinai susijusią  su Lietuvos žemės ūkiu. Buvo labai įdomu išgirsti, kad visi Lietuvos ūkininkų žemės plotai stebimi iš kosmoso, gaunamas milžiniškas duomenų kiekis ir firmos pagrindinė veikla – apdoroti tuos duomenis ir suprantama forma pateikti klientams.

UAB „VteX“ direktorius ryšiams su partneriais dr. Miroslav Šeibak papasakojo apie mokslininkams svarbią veiklą – mokslinės literatūros leidybinį darbą. Tai specifinė įmonės, kurią 1991 m. įkūrė septyni Lietuvos ir Olandijos mokslininkai, veikla. Šiuo metu joje dirba 170 darbuotojų, iš jų net 16 turi mokslų daktaro laipsnį, kuriami nauji produktai, skirti tiek mokslininkų bendruomenei, tiek mokslo literatūros leidykloms. UAB „VteX“ bendradarbiauja ir su universitetais (ne tik Lietuvos), ir su garsiomis pasaulyje leidyklomis. Pranešėjas sulaukė daug posėdžio dalyvių klausimų apie praktines leidybos problemas.

Akad. Vygantas Paulauskas

Žr. nuotraukas