Naujienos

Sveikas ir inovatyvus maistas kasdieniniam stalui

2019 05 16

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Žemės ūkio ir miškų skyrius kartu su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijos (VA) Maisto saugos ir kokybės katedra 2019 m. gegužės 14 d. organizavo renginį „Maisto šventė“. Tai jau septintasis, kasmetinis mokslo šviečiamasis renginys, kurį šįmet sudarė dvi dalys – keturių akademinių valandų seminaras „Mitybos iššūkis – sveika mityba kasdien“ ir demonstracinė-degustacinė maisto konferencijos dalyvių sukurtų produktų paroda.

Renginio tikslas – išgirsti naujausias mokslo žinias, skatinti naujų inovatyvių maisto produktų kūrimą, tobulinti jų gamybos technologijas ir supažindinti visuomenę su naujovėmis.

LSMU Veterinarijos fakulteto Maisto saugos ir kokybės katedros profesorė Loreta Šernienė supažindino su mitybos ypatumais žaliavalgių ekokaime pažymėdama, kad ekokaimo gyventojai suvartoja žymiai daugiau daržovių, gyvulinius baltymus keičia augaliniais baltymais. LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto Aplinkos ir darbo medicinos katedros lektorė Gintarė Kalinienė aptarė geriamojo vandens reikšmę žmogaus sveikatai, pažymėjo, kad vanduo yra pagrindinė žmogaus kūno sudedamoji dalis. Pagrindinės vandens funkcijos organizme yra susijusios su ląstelių gyvybingumu, medžiagų apykaita, maistinių medžiagų pernešimu, kūno temperatūros reguliavimu.
Nacionalinio maisto ir veterinarinės rizikos vertinimo instituto Maisto rizikos vertinimo skyriaus patarėja Vaida Žeimienė pristatė tyrimus, vykdomus siekiant nustatyti cheminius teršalus maiste ir jų riziką sveikatai. Ji pažymėjo, kad maisto produktuose gali būti randami įvairių teršalų – sunkiųjų metalų, pesticidų, nitratų, hormonų ir antibiotikų likučiai.  LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto Profilaktinės medicinos katedros docentė Vilma Kriaučionienė aptarė antsvorio ir nutukimo paplitimą ir galimas priežastis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Skirmantė Ambrazienė aptarė pakuočių ir kitų gaminių, skirtų liestis su maistu tinkamumą, saugą, atitiktį keliamiems reikalavimams.

Renginį sveikinimo žodžiu pradėjo LSMU VA kancleris prof. Mindaugas Malakauskas. Jis skatino studentus bei kitus renginio svečius ir dalyvius siekti naujų žinių, kurti naujus produktus, tobulinti jų gamybos technologijas ir platinti jas visuomenei.

LMA viceprezidentas, Žemės ūkio ir miškų skyriaus pirmininkas akad. Zenonas Dabkevičius, sveikindamas renginio dalyvius, pasidžiaugė glaudžiu studentų, moksleivių, mokslininkų ir verslo partnerių bendradarbiavimu gvildenant labai svarbią maisto stokos, saugos ir kokybės problemą pasaulyje. Renginio dalyvius taip pat pasveikino LSMU VA dekanė prof. Vita Riškevičienė.

LMA ŽŪMMS šventės dalyviams įsteigė išskirtinę nominaciją „Inovatyviausias 2019 m. produktas“. Komisija, kurią sudarė akademikai Zenonas Dabkevičius, Antanas Sederevičius, Vidmantas Bižokas, Henrikas Žilinskas, LSMU VA kancleris Mindaugas Malakauskas bei Maisto saugos ir kokybės katedros prof. Loreta Šernienė atrinko inovatyviausią 2019 metų produktą, kuris buvo sukurtas jo gamybai naudojant pieno perdirbimo metu atliekamas žaliavas. LMA diplomas ir atminimo dovana buvo įteikta LSMU VA studentei Agnei Rasovaitei už išrūginių pieno baltymų naudojimą maisto produkto gamyboje. Taip pat LMA skatinamosiomis dovanomis (knygomis) apdovanojo LSMU VA Veterinarinės maisto saugos studijų programos magistrantes Gretą Nemaniūtę, Gemą Nairanauskaitę ir Loretą Česaitytę už apelsininių guminukų technologijos ir dizaino sukūrimą.

Skanaudami sukurtus produktus, šventės dalyviai slaptu balsavimu išrinko skaniausio ir išradingiausio produkto nominantus.

LMA tikrasis narys Antanas Sederevičius