• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Tautinis paveldas maisto ir gėrimų technologijose

2019 10 10

2019 m. spalio 9 d. įvyko išvažiuojamasis Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus Chemijos sekcijos posėdis „Tautinis paveldas maisto ir gėrimų technologijose“. Posėdis vyko Anykščiuose, AB „MV GROUP Production“ valdomoje „Anykščių vyno“ gamykloje. Dalyvavo šeši Chemijos sekcijos nariai, juos priėmė „Anykščių vyno“ gamybos direktorė Liubovė Rebiatnikova ir Lankytojų centro vadybininkas Algis Mažeika.

„Anykščių vyno“ Lankytojų centro vadybininkas Algis Mažeika pristato naujausią įmonės produkciją

A. Mažeika supažindino su įmonės istorija,  produktais ir naujovėmis. Gamybos direktorė L. Rebiatnikova vadovavo ekskursijai po gamyklos cechus, pristatė naudojamas technologijas, kuriamus produktus, plėtros kryptis, pasidžiaugė nauja ramaus (neputojančio) vyno išpilstymo įranga, kuri yra moderniausia ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione. Lankytojų centre vyko gyva diskusija apie vyno gamyboje naudojamas technologijas, iš obuolių ir vaisių gaminamo vyno technologijų tautinį paveldą, dabartines tendencijas vyno ir nealkoholinių gėrimų vartojimo kultūroje. Chemijos sekcijos nariai buvo nustebę, kad jie visai nebeatpažįsta dabartinės „Anykščių vyno“ produkcijos, kurioje dominuoja natūralios fermentacijos silpni (apie 7 poc.), lengvi, aromatingi vynai. Vis daugiau gaminama silpnų vynų, sidro, aukštos kokybės obuolių-vaisių sulčių. Atsižvelgiant į didėjantį populiarumą gaminamas nealkoholinis juodųjų serbentų vynas ir nealkoholinis obuolių sidras. Gamybos direktorė džiaugėsi, kad įmonė buvo sėkmingai modernizuota, surado savo vietą ir gali konkuruoti su pasauliniais rinkos žaidėjais, pasiūlydama natūralių, kokybiškų ir įdomių produktų.

„Anykščių vyno“ Lankytojų centre, iš kairės: akad. Eugenijus Norkus, akad. Ričardas Makuška, „Anykščių vyno“ gamybos direktorė Liubovė Rebiatnikova, akad. Albertas Malinauskas, akad. Valdas Laurinavičius, akad. Arūnas Ramanavičius ir  akad. Eugenijus Butkus

LMA Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus Chemijos sekcijos narių vizitas „Anykščių vyne“ buvo naudingas susipažįstant su Lietuvoje plėtojama gamyba, kuri ne tik remiasi tautiniu paveldu, bet ir sėkmingai prisitaiko prie šiandienos poreikių bei tendencijų.

Akad. Ričardas Makuška, LMA  Matematikos, fizikos ir chemijos skyriaus Chemijos sekcijos pirmininkas