• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Jaunųjų mokslų daktarų akademinės karjeros principai

2019 11 29

Lietuvos mokslų akademijos Jaunoji akademija pristato Jaunųjų mokslų daktarų akademinės karjeros principus ir kviečia mokslo ir studijų institucijas prisidėti prie jaunųjų mokslų daktarų akademinės karjeros stiprinimo.

Jaunųjų mokslų daktarų akademinės karjeros principai

Siūlomų principų atsiradimas sietinas su viena svarbiausių LMA Jaunosios akademijos veiklos krypčių – atstovavimas jauniesiems mokslininkams. Jaunųjų mokslų daktarų karjeros iššūkiai – jau nuo pat LMA Jaunosios akademijos atsiradimo nustatyta problema, todėl 2019 m. LMA Jaunoji akademija tam skyrė ypatingą dėmesį.

Per 2019 m. rengti susitikimai su skirtingų mokslo centrų jaunaisiais mokslininkais, LMA Jaunosios akademijos nariai analizavo ir įvertino Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) (šiuo metu – Vyriausybės strateginės analizės centras, STRATA) tyrimus, susijusius su jaunųjų mokslų daktarų karjera. Jaunųjų mokslų daktarų akademinės karjeros principai parengti po LMA Jaunosios akademijos narių susitikimų, kuriuose buvo aptarti daugeliui jaunųjų mokslininkų aktualūs klausimai.

Jaunųjų mokslų daktarų akademinės karjeros principai – tai ilgalaikis LMA Jaunosios akademijos projektas. Jo metu bus siekiama sužinoti apie gerąsias atskirų principų taikymo mokslo ir studijų institucijose praktikas bei sudaryti šių praktikų rinkinį. Gerieji pavyzdžiai bus viešinami, o mokslo ir studijų institucijoms siūloma atsižvelgti į kolegų patirtį.

Pirmasis žingsnis jau žengtas – 2019 m. spalio 24 d. LMA Jaunoji akademija organizavo viešą diskusiją „Jaunųjų mokslų daktarų akademinės karjeros principai“, kuriame diskutavo LMAJA nariai, STRATA, Lietuvos mokslo tarybos atstovai, o Mykolo Romerio, Kauno technologijos, Vytauto Didžiojo universitetų, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro, Lietuvos socialinių tyrimų centro, Lietuvos energetikos ir Lietuvos istorijos institutų atstovai pristatė kai kurias šiuo metu taikomas institucijose taikomas gerąsias praktikas.  

Dr. Donatas Murauskas, LMA Jaunosios mokslų akademijos pirmininkas