• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Jaudinantis vakaras vilniečiams

2020 01 24

Sausio 21 dienos vakarą Lietuvos mokslų akademijos didžiojoje konferencijų salėje vyko profesorės dr. Ritos Aleknaitės-Bieliauskienės 304 puslapių monografijos „Žiemgalos dainius“, apie Joniškio garbės pilietį kompozitorių Algimantą Vincentą Raudonikį, sutiktuvės (viršelio dailininkas ir dizaineris Gediminas Ruzgys). Tai buvo jaudinantis vakaras, sutelkęs visą būrį autoriaus nuostabių dainų atlikėjų, gyvenimo ir kūrybos bičiulių.



Iš kairės:  LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė, prof. dr. Rita Aleknaitėa-Bieliauskienė, kompozitorius Algimantas Vincentas Raudonikis, kompozitorius Jaroslavas Cechanovičius

Renginį pradėjo ir susirinkusiuosius pasveikino LMA skyriaus Mokslininkų rūmai vadovė ir renginio organizatorė Aldona Daučiūnienė. Monografijos autorė papasakojo apie A. V. Raudonikio instrumentinę muziką ir pagrojo Jo miniatiūrą fortepijonui „Rauda“. Po to lyg iš gausybės rago liejosi jaunystės metų Joniškyje priminimai, kuriuos savo atmintyje išsaugojo dailininkas profesorius Juozas Galkus (nemažas pluoštas nuotraukų iš profesoriaus archyvo publikuojama monografijoje). Apie studijas Lietuvos valstybinės konservatorijos profesoriaus Eduardo Balsio klasėje ir vėlesnius metus kalbėjo muzikologas Vaclovas Juodpusis. Jis išsakė nuostabą, kad prof. Gražinos Daunoravičienės sudarytame Lietuvos kompozitorių mokyklų medyje tarp E. Balsio mokinių A. V. Raudonikio nėra. Apie kūrybinį bendradarbiavimą su atlikėjų kolektyvais supažindino dirigentas ir kompozitorius Jaroslavas Cechanovičius. Laukiamas scenoje buvo ir poetas Stasys Žlibinas, kuris kartu su A. V. Raudonikiu klausytojams dovanojo melodingų dainų. Vakarą paįvairino A. V. Raudonikio ir monografijos autorės pokalbis apie jo studijas,  kūrybos kelią, dainos  atsiradimo  akimirkas,  santykius su dainų autoriais. Dainininkas Valdemaras Frankonis  pasidalijo prisiminimais iš koncertinių turų ne tik po Lietuvą, bet ir svečias šalis. Šiltai klausytojų sutikta žavioji dainininkė Judita Leitaitė su pianistu Jurijumi Suchanovu įtaigiai atliko tris dainas: „Argi mes kalti“ (Algimanto Baltakio eilės), „Vakaras“ (Eduardo Selelionio eilės) ir „Man reikia meilės“ (Stasio Žlibino eilės). Profesorius Deividas Staponkus su pianiste Aušra Motuziene atliko pagal E. Selelionio eiles sukurtas dainas „Atmintis“ ir „Švelnumas“.

Tai buvo dar vienas renginių ciklo „Įžymių žmonių portretai“, suteikęs žmonėms džiaugsmo, vakaras.

Muzikologas Vaclovas Juodpusis
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA