Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Susitikimas su „L'ORÉAL Baltic“„Moterims moksle“ konkurso laureatėmis – Lietuvos mokslininkėmis

2020 02 28

2020 m. sausio 27–kovo 6 d. vyksta tarptautinės programos „Moterims moksle“ (angl. „Women in Science“) paraiškų teikimas trijose Baltijos šalyse. 16-tą kartą Latvijoje ir ketvirtą kartą Estijoje ir Lietuvoje septynioms Baltijos šalių mokslininkėms bus skirtos 6 tūkst. eurų premijos. Tai vienintelė paramos programa Baltijos šalių mokslininkėms. Ši programa skatina Baltijos šalių mokslininkių profesinį tobulėjimą, padeda joms siekti savo tikslų ir kurti naudą tiek mokslo, tiek visuomenės labui.

Vasario 27 d. Lietuvos mokslų akademijoje įvyko „L'ORÉAL Baltic“„Moterims moksle“ konkurse dalyvaujančiųjų jaunųjų mokslininkių susitikimas su šį prestižinį apdovanojimą pelniusiomis Lietuvos mokslininkėmis – dr. Urte Neniškyte (2017 m.), dr. Giedre Motuzaite Matuzevičiūte-Keen (2018 m.), dr.  Jurgita Skiecevičiene (2019 m.) ir Milda Alksne (2019 m.).  Taip  pat renginyje dalyvavo Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Asta Junevičienė, LMA viceprezidentas akad. Zenonas Dabkevičius ir „L'ORÉAL Baltic“ „Moterims moksle“ stipendijų konkurso vertinimo komisijos narė akad. Rūta Dubakienė.



LMA viceprezidentas akad. Zenonas Dabkevičius ir „L'ORÉAL Baltic“ „Moterims moksle“ stipendijų konkurso vertinimo komisijos narė akad. Rūta Dubakienė

Akad. Z. Dabkevičius kalbėjo, kad šis jau antrus metus rengiamas susitikimas tampa tradiciniu ir suteikia galimybę pretendentėms tinkamai pasiruošti teikti paraiškas. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė A. Junevičienė trumpai pristatė UNESCO veiklą, pasidžiaugė sudaryta galimybe jaunosioms mokslininkėms siekti karjeros aukštumų. Buvo pažymėta, kad nuo pat įkūrimo 1945 m.  UNESCO prioritetinės kryptys yra kultūra, mokslas ir švietimas. UNESCO atstovai prisideda prie „L'ORÉAL Baltic“„Moterims moksle“ apdovanojimų skyrimo, ši organizacija skatina mergaičių išsilavinimą, siekia padėti atskleisti mergaičių ir moterų mokslinį potencialą.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Asta Junevičienė

Visos keturios „L'ORÉAL Baltic“ „Moterims moksle“ laureatės iš Lietuvos dalijosi dalyvavimo konkurse patirtimi. Pirmoji apdovanojimo laimėtoja iš Lietuvos dr. U. Neniškytė pažymėjo, kad jau pats dalyvavimas konkurse yra teigiama patirtis ir bandyti laimėti visada verta: „Jeigu nedalyvausite, tai tikrai nelaimėsite“.  „Nugalėtojos tampa mokslo, savo atliekamų tyrimų ambasadorėmis“, – sakė dr. G. MotuzaitėMatuzevičiūtė-Keen. Dr.  J. Skiecevičiene yra viena iš tų, kurios dalyvavo 2019 m. vykusiame susitikime su laureatėmis, ir, anot mokslininkės, šis dalyvavimas jai buvo tikrai naudingas.  Praėjusieji metai buvo jau trečiasis kartas, kai jaunoji mokslininkė dalyvavo konkurse – ir jis tikrai pasiteisino. Ji pas prisiminė ir įspūdingą praėjusių metų laureačių apdovanojimų jubiliejinę ceremoniją Rygoje. M. Alksne buvo pirmoji doktorantė iš Lietuvos, laimėjusi šį apdovanojimą. Gauta stipendija padėjo jai sėkmingai užbaigti doktorantūros studijas. Visos keturios mūsų laureatės kvietė jaunąsias mokslininkes drąsiai siekti savo tikslų ir aktyviai dalyvauti konkurse.

 

 Iš kairės: dr. Giedrė Motuzaitė Matuzevičiūtė-Keen ir dr. Urtė Neniškytė

Iš kairės: Milda Alksnė ir dr.  Jurgita Skiecevičienė

„L'ORÉAL Baltic“ „Moterims moksle“ stipendijų konkurso vertinimo komisijos narė akad. Rūta Dubakienė yra viena iš septynių šios komisijos narių. Akademikė trumpai papasakojo apie komisijos veiklą, vertinimo kriterijus. Mokslininkė puikiai suprantanti jaunųjų mokslininkių situaciją ir jų problemas, – ji prieš daugiau nei du dešimtmečius tapo jauniausia tuo metu Lietuvos mokslų akademijos nare.

Buvo atsakyta į klausimus, kaip įtikinamai pristatyti teikiamus projektus. Daug sėkmingos dalyvavimo įvairiuose konkursuose patirties turinti dr. Urte Neniškyte pažymėjo, kad ir geras mokslininkas kartais  gali nesugebėti parašyti tinkamos paraiškos. Labai svarbu yra atskleisti vykdomų mokslinių tyrimų naudą mokslui ir visuomenei. Ji kvietė pretendentes nesikuklinti, išvardyti visus savo privalumus ir pasiekimus.

Tikimasi, kad susitikimo metu pateikta  informacija paskatins jaunąsias mokslininkes apsispręsti ir aktyviai teikti paraiškas „L'ORÉAL Baltic“„Moterims moksle“ apdovanojimams.

Violeta Skirgailienė, LMA Tarptautinių ryšių grupės vyr. specialistė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA