Naujienos

Paskaita ir ekskursija moksleiviams apie lazerines technologijas

2020 03 10

Lietuvos mokslų akademijos (LMA)  skyrius „Mokslininkų rūmai“ kartu su LMA Jaunąja akademija tęsia renginius iš ciklo „Jaunoji akademija visuomenei

2020 m. kovo 4 d. Lazerinių technologijų skyriuje Fizinių ir technologijos mokslų centre (LTS-FTMC) (Savanoriu pr. 231, Vilniuje), lankėsi Nemenčinės Gedimino gimnazijos vyresniųjų klasių moksleiviai. Jiems mokslo populiarinimo paskaitą-ekskursiją „Lazerinis mikro- / nanoapdirbimas Lietuvoje“ skaitė LTS-FTMC vyriausiasis mokslo darbuotojas, LMA Jaunosios akademijos (LMAJA) pirmininkas dr. Mindaugas Gedvilas. Ekskursiją  organizavo LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai" vadovė Aldona Daučiūnienė.

Dr. Mindaugas Gedvilas skaito paskaitą

Paskaitoje moksleiviams buvo pasakojama Lazerinio mikroapdirbimo technologijų laboratorijos įkūrimo ir raidos istorija. Tai pat buvo kalbama apie LTS-FTMC vykdomus mokslinius tyrimus ir Lietuvoje kuriamas lazerines technologijas bei jų taikymus pramonėje.

Nemenčinės Gedimino gimnazijos moksleiviai domisi lazerinėmis technologijomis

Ekskursijos po laboratoriją metu moksleiviams buvo parodyti lietuviškose įmonėse UAB „Ekspla“, UAB „Light Conversion“ ir UAB „Elas“ pagaminti ultratrumpų impulsų lazeriai bei lazerinio mikro- / nanoapdirbimo staklės, aiškinti jų veikimo principai, aptarti svarbiausi techniniai parametrai ir preciziškumas lazeriu apdirbant medžiagas. Buvo aplankyta bandinių charakterizavimo laboratorija ir papasakota moksleiviams apie mikroskopų didinimo galimybes, atsakyta į moksleivių pateiktus klausimus apie šios srities studijas aukštosiose mokyklose.

Dr. Mindaugas Gedvilas, LMA Jaunosios akademijos pirmininkas