Naujienos

Mokslo festivalis „Eureka“ nukels į kosmosą ir CERN laboratoriją

2020 03 19

Į „Kino pavasarį“ grįžta mokslo populiarinimo festivalis „Eureka“. Šiemet jo žiūrovai galės nemokamai pamatyti keturis mokslinės fantastikos ir dokumentikos filmus apie kosmines misijas, žvilgsnį į Žemę, mokslinių idėjų raidą, ateities eksperimentus ir Europos branduolinių tyrimų organizaciją (CERN).

Filmus „Aniara“, „16 saulėtekių“ ir „CERN: eksperimentinis miestas“ bus galima žiūrėti bet kuriuo metu nuo kovo 23 d. iki balandžio 2 d. išsinuomojant TELIA TV. Filmas „Proksima“ bus rodomas tik balandžio 2 d., jį taip pat bus galima nemokamai išsinuomoti TELIA TV.

Filmas „Proksima“ ⎯ tai prancūzų režisierės Alice Winocour drama apie ateities misijai į Marsą besiruošiančią astrofizikę Sarą. Filme keliamas klausimas, kaip kinta atsisveikinimas su artimiausiais, kai tenka palikti ne miestą ar šalį, bet Žemę. Daugelis filmo kadrų itin realistiški, nufilmuoti tikrose astronautų ir kosmoso tyrinėtojų darbo vietose. Pagrindinį vaidmenį sukūrė garsi prancūzų aktorė Eva Green.

Drama „Aniara“ pasakoja apie žmonijos gelbėjimo misiją. Švedų režisierės Pella Kågerman ir Hugo Lilja perkelia žiūrovus į prabangų erdvėlaivį „Aniara“, kuriame šviečia dirbtinė saulė, veikia prekybos centras, o sunaikinus Žemę išsigelbėjusi grupelė žmonių keliauja kurti naujos civilizacijos. Kelionės tikslas – Marsas, tačiau jį pasiekti nebus taip lengva.

Prancūzų režisierius Pierre-Emmanuel Le Goffas dokumentiniame filme „16 saulėtekių“ atskleis unikalią astronauto kelionę, kintantį požiūrį į laiką ir užplūdusius jausmus nutolus nuo namų.

Festivalio „Eureka“ dalyviai taip pat savo akimis iš arti pamatys, kaip atrodo Europos branduolinių tyrimų organizacija, į kurią perkels režisierių Annos Di Manincor ir Annos Rispoli dokumentika „CERN: eksperimentinis miestas“. Prancūzijos ir Šveicarijos pasienyje įkurtoje požeminėje laboratorijoje buvo atrastas Higso bozonas – dieviškoji dalelė, o dabar svajojama įminti juodosios materijos mįslę. Kas yra tie fizikai atsidavę žmonės? Kokia jų darbo diena?

Mokslo festivalis „Eureka“ įtrauktas į Lietuvos mokslų akademijos kartu su partneriais vykdomą projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas“. Festivaliu siekiama paskatinti diskutuoti apie žmonijos ateitį ir kokią reikšmę jai turi mokslininkų išradimai, kokios naujos galimybės atsiveria, kaip šiuolaikinės technologijos keičia kasdienį žmonių gyvenimą, ir t. t.

Daugiau informacijos: https://kinopavasaris.lt/lt/eureka-2020