Naujienos

Akademikas Giedrius Uždavinys pacientus ramina: „Nebijokite, viskas bus gerai...“

2020 03 24

Žymus šalies kardiochirurgas ir mokslui daug nuveikęs mokslininkas akademikas profesorius Giedrius Uždavinys kovo 15 d. minėjo 80 metų jubiliejų.

G. Uždavinys gimė Varėnoje. 1963 baigęs Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakultetą, nuo 1968 m. jame ir dėstė.  1971 m.  apgynė mokslų daktaro disertaciją „Atviro arterinio latako chirurginio gydymo taktika“, 1988 m. – habilituoto mokslų daktaro disertaciją „Išeminės širdies ligos chirurginio gydymo aspektai“. 1989 m. G. Uždaviniui suteiktas profesoriaus vardas. 1983–2009 m. dirbo VšĮ VUL Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centro IV (koronarų) chirurgijos skyriaus vedėju, širdies chirurgu, 2008–2009 – VšĮ VUL Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centro direktoriumi. 1997 m. išrinktas Lietuvos mokslų akademijos nariu.

G. Uždavinys savo ilgos mokslinės ir profesinės karjeros metu stažavosi Vokietijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Belgijoje, Olandijoje ir kitur. Lietuvių katalikų mokslų akademijos akademikas,  1989–1997 m, buvo jos prezidentas, Baltijos šalių širdies ir kraujagyslių bei krūtinės chirurgijos, Europos kardiochirurgijos asociacijų, Pasaulio širdies ir kraujagyslių chirurgijos draugijos narys.

Savo gyvenimą jis pašventė svarbiems moksliniams tyrimams ir darbams  – kraujagyslių ir įgimtų širdies ydų chirurgija, minimaliai invazinė širdies chirurgija, vožtuvų plastinės operacijos ir antiaritminės širdies procedūros, širdies transplantacija. Įdiegė ir ištobulino operacijas taikant dirbtinę kraujotaką, patobulino įgimtų širdies ydų ir vožtuvų protezavimo operacijų, miokardo apsaugos ir vainikinių arterijų rekonstrukcijos metodų,  įdiegė į kliniką ūminio miokardo infarkto chirurginio gydymo būdą.

1987 m. pirmą kartą Lietuvoje su kitais persodino širdį. Paskelbė daugiau kaip 300 mokslinių straipsnių.

Akademikas yra gavęs svarių apdovanojimų, Vienas žymiausių – kartu su kolegomis gauta 2005 m. Lietuvos mokslo premija už darbų ciklą „Išeminės širdies ligos ir dėl jos kilusių komplikacijų diagnostikos, intervencinio ir chirurginio gydymo įdiegimas ir tobulinimas VU Širdies chirurgijos centre 1971–2004 metais“,  2006 m. – Nacionalinė mokslo pažangos premija už kardiochirurgijos įdiegimą į medicinos praktiką, 2000 m. G. Uždavinys apdovanotasLietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi.

Sulaukęs 80 m., Akademikas kaip visada žvalus, pasitempęs ir savo širdies šilumą tebedalija pacientams. Jo išskirtinė meilė Dievui, žmonai, dukroms, šeimai.Be medicinos, dar garbina menus, pats mėgsta tapyti. G. Uždavinys dar savo chirurginio darbo pradžioje spalvotais pieštukais ir dažais kiekvienam pacientui po operacijos nupiešdavo širdį. Akademiko įsitikinęs, kad kiekvienam pacientui būtina skirti dalelę savo širdies šilumos, jį padrąsinti prieš operaciją, neretai tiesiog paimti už rankos, paglostyti, nuraminti ir pasakyti: „Nebijokit, viskas bus gerai...“

G. Uždavinys yra sakęs, kad „didieji medicinos laimėjimai, nepaisant šiuolaikinių technologijų, aukščiausio lygio vizualizacijų, niekada nepakeis gydytojo žodžio, jo užuojautos, einančios iš širdies į širdį. Būtent tai ir yra pats galingiausias vaistas. O didžiausias priešas yra gydytojo arogancija, abejingumas ligoniui ir komercinis požiūris į savo darbą.“

Iš visos širdies linkime Jums ilgiausių metų, stiprios sveikatos, gyvenimo pilnatvės, ilgų ir kūrybingų metų!

Dr. Jadvyga Olechnovičienė, LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriiaus mokslinė sekretorė