Naujienos

Lietuvos mokslų akademijos prezidento akad. Jūro Banio kreipimasis

2020 04 02

Gerbiami LMA nariai, mokslininkai, partneriai,

Dėl naujojo koronaviruso pandemijos COVID-19 sukeltų iššūkių valstybei keičiasi Lietuvos mokslų akademijos (LMA) darbo pobūdis. Anksčiau LMA organizuoti susitikimai, diskusijos, knygų pristatymai ir kiti renginiai dabar keliasi į nuotolinę erdvę. Akademija savo veiklą vykdo virtualiai pasitelkdama elektroninį paštą, rengdama vaizdo konferencijas. Naujienos ir toliau skelbiamos www.lma.lt svetainėje, socialiniame tinkle „Facebook“. Nors ir esame apriboti karantino, tačiau LMA ir akademikų vaidmuo šiuo mūsų valstybei ir pasauliui sunkiu laikotarpiu tampa labai svarbus. Aukščiausio lygio mokslininkai, siekdami sustabdyti viruso plitimą ir mažinti šios pandemijos žalingus padarinius visuomenei, turi būti priešakinėse linijose rodydami teisingą kryptį, kuria turi judėti mokslas, ekonomika, studijos ir kultūra.

Susidūrę su nauju ir pavojingu virusu, bandydami jį perprasti ir nugalėti, turime žvelgti plačiai, todėl išskirčiau keturias kryptis, kurios labiausiai bus ar jau yra labai paveiktos pandemijos. Pirma – medicina, kurios didžiulių pastangų dėka bandoma sustabdyti viruso plitimą ir neigiamą poveikį žmonių sveikatai. Antra – ekonomika, kurią paveiks karantinas: reikės įveikti ekonomikos recesiją, gaivinti ir iš esmės atnaujinti ūkį. Trečia – socialinė sritis: tikėtina, kad mūsų socialinis gyvenimas niekada negrįš į tą pačią būseną arba grįš labai sunkiai ir po ilgo laiko. Ir ketvirta – švietimas: paskaitos, pamokos, įvairūs užsiėmimai turi ir turės prisiderinti prie situacijos, mokytojai ir dėstytojai turės iš esmės pakeisti savo mokymo ir bendravimo metodus nugalėdami dėl viruso kilusius iššūkius.

Noriu dar kartą pabrėžti šiuo laikotarpiu labai išaugusį akademikų kaip mokslo sričių ekspertų vaidmenį. Informacijos amžiuje naujienas pradėjus skelbti realiuoju laiku, padaugėjus nepatvirtintos, neobjektyvios informacijos, kurią kartais galime priskirti pseudomokslui ar vadinti gandais, labai svarbu atrasti objektyvų, mokslo žiniomis pagrįstą turinį. Todėl kviečiu visus akademikus aktyviai reikšti savo nuomonę, žinias ir patirtį per įvairias žiniasklaidos priemones, interneto erdvėje, Mokslų akademijos svetainėje. Taip pat primenu, kad LMA, telkianti aukščiausios kvalifikacijos mokslininkus, sukūrė LMA komisiją dėl kvalifikuoto COVID-19 infekcijos vertinimo, komentavimo ir naujausių žinių skleidimo, vadovaujamą prof. habil. dr. Vytauto Usonio. LMA svetainėje yra teikiama šios mokslo grupės naujausia mokslinė informacija apie koronaviruso biologiją, epidemiologiją, diagnostiką, imunologiją, sukeltos ligos klinikinius aspektus ir gydymą, sukaupta pačių mokslininkų ir surinkta iš viso pasaulio mokslinės informacijos šaltinių. Kviečiame visus LMA narius ir visus mokslininkus skaityti, domėtis ir dalytis objektyviu LMA svetainės www.lma.lt pagrindiniame meniu punkte LMA COVID-19 skelbiamu moksliniu turiniu, prisidėti prie koronaviruso plitimo prevencijos ir skleisti naudingą informaciją visuomenei.

Tikiu, kad galime susitelkti ir visi kartu įveikti kilusius iššūkius: galime vykdyti aktualius ir aukšto lygio mokslinius tyrimus, efektyviai plėtoti studijų procesą, aktyviai skleisti tik mokslo rezultatais pagrįstas naujienas, vykdyti šalies valdžios institucijoms ir visuomenei reikalingas ekspertines paslaugas, prisidėti prie šalies kultūros plėtotės. Pasibaigus krizei, būsime dar stipresni, negu buvome iki šiol. Linkiu visiems LMA nariams, visiems mokslininkams ir Akademijos partneriams laikytis karantino sąlygų, likti sveikiems ir su nekantrumu laukiame įprasto darbo Akademijoje virusui pasitraukus.

Akad. Jūras Banys

Virginijos Valuckienės nuotrauka