Naujienos

Konferencija „Nauja Europos kovos su vėžiu strategija – sprendimai Lietuvai

2020 06 29

2020 m. birželio 26 d. Lietuvos mokslų akademijoje įvyko konferencija, skirta svarbios nūdienos ligos – vėžio – klausimams. Jos organizatoriai –  Europos Parlamento (EP) narys Juozas Olekas (S&D frakcija), Europos Komisijos (EK) atstovybė Lietuvoje, Lietuvos mokslų akademija (LMA), Vilniaus universiteto (VU) Santaros klinikos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė „Kauno klinikos“, Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija, Stepono Kairio fondas, Nacionalinis vėžio institutas, Europos sveikatos ir tvarios plėtros institutas.
Kiekvienais metais ES vėžys diagnozuojamas 3,5 mln. žmonių, kasmet nuo jo miršta 1,3 mln. gyventoj. ES dešimtmečiais aktyviai stengiasi mažinti vėžio atvejų skaičių. Devintojo  dešimtmečio pabaigoje sukūrus pirmąjį „Europa prieš vėžį“ planą, buvo priimti svarbūs ES teisės aktai dėl tabako kontrolės ir tam tikrų profesijų atstovų geresnės sveikatos apsaugos. Nuo to laiko ES valstybės narės įsipareigojo mažinti mirštamumą nuo lėtinių ligų įskaitant vėžį.

Iš kairės: EP narys dr. Juozas Olekas, akad. Kęstutis Strupas, buvęs EK narys dr. Vytenis Povilas Andriukaitis ir LMA prezidentas akad. Jūras Banys.

EK Pirmininkė Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) iniciavo naują Europos kovos su vėžiu planą, kuriuo siekiama padėti ES valstybėms narėms kovoti su šia liga ir mažinti žmonėms jos keliamas kančias. Rengiamas planas apims visą ligos ciklą: prevenciją, ankstyvąją diagnostiką, gydymą ir pasveikusių pacientų tolesnės gyvenimo kokybės užtikrinimą.  Lietuvai, kaip ir daugeliui kitų ES valstybių narių, vis dar trūksta veiksmingų ir laiku atliekamų vėžio prevencijos priemonių, todėl mirčių nuo vėžio statistikos skaičiai Lietuvoje tebėra aukšti. Europos kovos su vėžiu planas ne tik siūlys sprendimus, kaip skatinti geresnį ES valstybių narių bendradarbiavimą šioje kovoje, tačiau ir įpareigos Lietuvą imtis konkrečių susitartų veiksmų ir priemonių.
Konferenciją „Nauja Europos kovos su vėžiu strategija – sprendimai Lietuvai“ atidarė LMA prezidentas akad. Jūras Banys ir palinkėjo konstruktyvios veiklos. Pirmai konferencijos sesijai pirmininkavo EP narys Juozas Olekas ir EK atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius“. Buvo parodyta EK narės, atsakingos už sveikatą ir maisto saugą, Stelos Kiriakides (Stella Kyriakides) sveikinimo kalba. Buvo išklausyti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos „Europos kovos su vėžiu planas – naujos galimybės Lietuvai“, europarlamentaro J. Oleko „Kovos su vėžiu problematika ES Parlamento veiklos kontekste“ pranešimai. Taip pat buvo išklausyti pranešimai – „Vėžys Lietuvoje ir Europoje – sergamumo ir mirtingumo tendencijos. Pasiekimai ir iššūkiai" (pranešėja prof. Elona Juozaitytė, LSMU ligoninė „Kauno klinikos“),  „Europos Sąjungos misija kovoje prieš vėžį“ (pranešėja doc. Jelena Rascon, VU Santaros klinikos),  „Tarpvalstybinis bendradarbiavimas vėžio diagnostikos ir gydymo srityse” (pranešėja prof. dr. Sonata Jarmalaitė, Nacionalinio vėžio instituto direktorė).

Iš dešinės: akad. Rūta Dubakienė, prof. Elona Juozaitytė, Kristina Garuolienė.

Antrai sesijai pirmininkavo EP narys Juozas Olekas ir LMA Medicinos sekcijos pirmininkė akad. Rūta Dubakienė.  Išklausyti pranešimai „Bendradarbiavimas mokslinių tyrimų srityje. Onkologija ES mokslinėse programose“ (pranešėjas akad. Limas Kupčinskas, Lietuvos mokslų akademija),  „Europos referentinių centrų tinklų vaidmuo, mažinant sveikatos netolygumus Europos Sąjungoje“ (pranešėjai prof. Žanas Ivas Blajus (Jean-Yves Blay, ERN EURACAN) ir dr. Birutė Tumienė, VU Medicinos fakultetas, Biomedicinos tyrimų institutas), „Galimybė ES lygiu išspręsti keturis pacientams aktualius klausimus“ (pranešėjas Šarūnas Narbutas, POLA prezidentas),  „Kovos su vėžiu plano vieta Europos sveikatos strategijoje ir šio plano poveikis ES vystymosi prioritetų nustatymui” (pranešėjas dr. Vytenis Povilas Andriukaitis, buvęs EK narys).

Iš kairės: akad. Limas Kupčinskas ir buvęs EK narysdr. Vytenis Povilas Andriukaitis.

Diskusijose pasisakė Seimo narė Dovilė Šakalienė, profesorius Edvardas Danila. 
Ši konferencija – tai organizatorių inicijuotos viešosios konsultacijos su aukščiausio lygio ekspertais ir specialistais, Lietuvoje dirbančiais su vėžio prevencija ir gydymu. Konferencijos organizatoriai, išklausę visų suinteresuotųjų asmenų ir organizacijų nuomonę apie plano idėjas bei turinį, pasikeitė įžvalgomis ir patirtimi, aptarė onkologinių susirgimų profilaktikos, diagnostikos ir gydymo situaciją Lietuvoje. Lietuvos onkologai ir pacientų organizacijos, Vyriausybės atstovai, Lietuvos atstovai Europos Parlamente ir tarptautinėse organizacijose pateiks Europos Komisijai savo pasiūlymus. 

Akad. Rūta Dubakienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA