Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Ar bus sustabdyta Afrikinio kiaulių maro pandemija?

2020 07 01

Afrikinis kiaulių maras (toliau – AKM) – ypač pavojinga, mirtina, užkrečiama hemoraginė virusinė kiaulių liga, kuria serga bet kokio amžiaus ir lyties naminės kiaulės ir šernai. AKM sukelia Asfarviridae šeimos Asfivirus genčiai priskiriamas DNR virusas apvalkale. Ligos paveiktose šalyse gali kilti didelių ekonominių nuostolių, atsirasti problemų dėl maisto saugos ir prekybos, gali sutrikti kiaulininkystės pramonės veikla.
AKM yra endeminė liga Afrikos šalyse. Pirmą kartą į Europą afrikinio kiaulių maro virusas (AKMV) pateko 1957 m. Portugalijoje su maisto atliekomis.  AKM protrūkis buvo greitai likviduotas. 1960 m. antrą kartą AKMV išplito Portugalijoje ir Ispanijoje bei tapo endemine liga iki 1995 m. 1964–1993 m. AKM protrūkiai buvo nustatyti Andoroje, Belgijoje, Prancūzijoje, Maltoje, Nyderlanduose ir Italijoje.  AKMV plitimas buvo susijęs su kiaulių šėrimu maisto atliekomis.  Nuo 2007 m. AKMV išplito Kaukazo regiono šalyse, Rusijos Federacijoje. 2013 m. AKM protrūkiai nustatyti Baltarusijos Respublikoje, Gardino srityje (židinys užfiksuotas apie 40 km nuo Lietuvos Respublikos sienos). 2014 m. sausio mėn. AKM nustatytas Lietuvoje iš šernų imtuose  mėginiuose. AKM išplito daugelyje Europos šalių ir 2018 m. buvo aptiktas  Rytų Azijoje, kurioje yra daugiau kaip 60 proc. visų pasaulyje auginamų naminių kiaulių. Antroje 2018 m. pusėje AKM laipsniškai plito Kinijoje, o 2019 m. pradžioje pasiekė Mongoliją, Vietnamą ir Kambodžą. Galimas ir tolesnis intensyvus ligos plitimas pasaulyje ir to pasekmės yra nenuspėjamos.
Kiaulės nuo AKM negydomos, efektyvių vakcinų nuo AKM nėra. AKM kontrolė pagrįsta taikant biologinio saugumo priemones. Tačiau AKMV plitimo rizika padidėja prekiaujant arba importuojant gyvas kiaules ir kiaulienos produktus iš šalių, kuriose paplitęs AKM.  Duomenys rodo, kad infekcijos plitimo į laisvas nuo infekcijų teritorijas pavyksta išvengti, jei šiose teritorijose nėra šernų populiacijos arba yra fiziniai / dirbtiniai barjerai, padedantys išvengti tiesioginio infekuotų ir imlių gyvūnų grupių kontakto, todėl infekcijos dažniausiai išnyksta savaime.
Kyla klausimas, ar apribotas žmonių, transporto ir maisto žaliavų bei produktų judėjimas COVID-19 karantino laikotarpiu padės sustabdyti ir AKM plitimą? Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba bei jos padaliniai – teritorinės tarnybos, veterinarijos mokslininkai skiria nuolatinį dėmesį šio pavojingo susirgimo diagnostikai, vertinimui, prevencijai ir kontrolei.  Paskutinieji tyrimo ir statistikos  duomenys teikia vilčių, kad AKM plitimas, jei nebus likviduotas, tai bent labai apribotas.

Išsamiau apie Kiaulių marą dr. Mariaus Masiulio ir akad. Vidmanto  Bižoko straipsnyje AFRIKINIS KIAULIŲ MARAS: RIZIKOS VERTINIMAS, PREVENCIJA IR LIGOS KONTROLĖ. Skaitykite