Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

17-as mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“

2020 08 17

Lietuvos mokslų akademija,  įgyvendindama ES struktūrinių fondų projektą NACIONALINĖS MOKSLO POPULIARINIMO SISTEMOS PLĖTRA IR ĮGYVENDINIMAS, tapo pagrindiniu projekto vykdytoju rengiant ir mokslo festivalį „Erdvėlaivis Žemė“. Kartu su partnere, festivalio organizatore VšĮ „Mokslas ir inovacijos visuomenei“, rugsėjo 11–18 d. jau septynioliktą kartą mokslo mėgėjus pakvies dalyvauti festivalio renginiuose.
Atsižvelgiant į nekasdienišką situaciją, susiklosčiusią dėl koronaviruso grėsmės, dalyviams bus pasiūlyta ir nuotolinių renginių – tiesioginių transliacijų iš mokslo centrų laboratorijų. Kita vertus, didinant saugumą, daugumoje renginių dalyvių skaičius yra ribojamas iki 10–30 asmenų.
Festivalis vyks septyniolikoje Lietuvos miestų ir rajonų, o šiuo metu planuojamas renginių skaičius jau viršija 400. Kaip įprasta, vyrauja interaktyvi veikla: ekskursijos, laboratoriniai ir praktikos darbai. Įvairaus amžiaus moksleiviai ir visi norintys galės konstruoti robotus, per mikroskopą stebėti vėžines ląsteles ir matuoti bakterijas, generuoti verslo idėjas, stebėti žvaigždes, išbandyti virtualios reabilitacijos metodus, modeliuoti eismo srautus, konstruoti vėjo jėgainių modelius, kurti virtualios tikrovės aplinkas, gaminti jutiklius, tirti įvairias kompozitines medžiagas. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje išgirs apie raštijos raidą ir pamatys, kaip restauruojami istoriniai dokumentai. Geriausi šalies mokslininkai, taip pat ir Lietuvos mokslų akademijos nariai mokys dalyvius 3D spausdinimo paslapčių, padės planuoti karjerą, sužadinti motyvaciją mokytis. Lankytojai sužinos apie kibernetinį saugumą, didžiųjų duomenų analitiką ir giliuosius neuroninius tinklus. Apie tai, kaip matematiniai modeliai naudojami nusikaltimams tirti, kaip idėjos virsta IT startuoliais, kaip kuriami tvarūs mados produktai ir kitokie inovatyvūs gaminiai pasitelkiant socialinės žiniasklaidos platformas. Be abejo, bus kalbama ir apie COVID-19 įtaką besimokantiems bei švietimo sistemai apskritai.
Programoje numatyti renginiai aprėpia visas mokslo sritis, nagrinėja mokslo ir meno sąsajas, analizuoja procesus visuomenėje, kelia filosofinius klausimus ir pan. Mokslo festivalio programa, kaip įprastai, atspindi naujausias ir svarbiausias mokslo bei technologijų tendencijas pasaulyje ir Lietuvoje. Ji plečia akiratį, padeda suvokti pokyčių esmę, o moksleivius skatina rinktis tyrėjo karjerą.
Registraciją į nemokamus renginius planuojama pradėti rugpjūčio pabaigoje. Daugiau informacijos rasite festivalio svetinėje adresu www.mokslofestivalis.eu 

Dr. Rolandas Maskoliūnas, LMA vyr. specialistas ryšiams su visuomene