Naujienos

Viešnagė aukštųjų technologijų įmonėje „Teltonika“

2020 09 21

2020 m. rugsėjo 17 d. Lietuvos mokslų akademijos prezidiumo nariai ir Vilniaus universiteto mokslininkai lankėsi modernioje įmonėje „Teltonika“, įsikūrusioje Vilniuje netoli oro uosto.  „Teltonika IoT“ – įmonių grupė, kurianti išskirtinius, saugius ir patikimus daiktų interneto sprendimus visame pasaulyje. Delegaciją priėmė, automatizuotas gamybos linijas ir unikalius įrenginius parodė bei su naujausia produkcija supažindino „Teltonikos“ įkūrėjas ir jos prezidentas Arvydas Paukštys, EMS direktorius Simas Rutkauskas, gamybos vadovas Povilas Mikalainis.

 
Iš kairės: įmonės „TELTONIKA EMS“ direktorius Simas Rutkauskas, Eglė Paukštytė, „TELTONIKA IoT“ – įmonių grupės prezidentas Arvydas Paukštys, gamybos vadovas Povilas Mikalainis, įmonės „TELTONIKA TELEMEDIC“ direktorius Martynas Osauskas.

Įmonių grupės „Teltonika IoT“ prezidentas A. Paukštys, pristatydamas įmonę, kalbėjo, kad tai lietuviškojo kapitalo telematikos, tinklų įrangos, telemedicinos ir originalių įrenginių gamybos  bei „daiktų“ interneto kompanija. Jos metinė  apyvarta siekia 100 mln. eurų, savo 100 skirtingų pavadinimų gaminius eksportuoja į daugiau kaip 150 pasaulio šalių ir šiandien yra įtakingas pasaulinės rinkos žaidėjas. Sukurti daugiau nei 10 mln. gaminių leidžia valdyti įvarius prietaisus, tokius kaip durų užraktai, vartų mechanizmai ar signalizacijos aliarmas, sekti transporto priemones realiu laiku, nusiųsti savo buvimo vietą ar, ištikus nelaimei, išsikviesti pagalbą, valdyti sukurtus gaminius ir yra skirti tarnauti žmonėms.

Įmonių grupės „Teltonika IoT“ prezidentas A. Paukštys supažindina su įmonės veikla.

Prezidentas kalbėjo apie įmonės plėtrą, ateities perspektyvas, inovacijas į dirbančiuosius ir jų gerovę. Artimiausiu metu bendradarbiaujant su Kauno technologijos universitetu numatoma pagaminti išmaniąją apyrankę, padėsiančią atpažinti ir įspėti žmogų apie prieširdžių virpėjimą (aritmiją), taip pat numatoma telemedicinos įrangos gamyba, skirta sveikatos sutrikimams, kuo anksčiau aptikti ligą ir palengvinti medicinos įstaigų darbuotojų darbą, bei dirbtinės plaučių ventiliacijos (DPV) aparatų kūrimas ir gamyba.

 
Iš kairės: LMA prezidentas akad. Jūras Banys, vyriaus. referentė Lyda Milošienė, Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Leonas Valkūnas, Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Gintautas Žintelis, LMA viceprezidentas ir Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus pirmininkas akad. Zenonas Dabkevičius, „Teltonika IoT“ – įmonių grupės prezidentas Arvydas Paukštys.

LMA prezidentas akad. J. Banys pristatė atvykusią delegaciją ir pažymėjo, kad Akademija – įstaiga, jungianti humanitarinių, socialinių, fizinių, biomedicinos, žemės ūkio, technologijos mokslų sričių žymiausius mokslininkus ir pagal savo kompetenciją įgyvendina valstybės mokslo bei studijų politiką ir atlieka ekspertines funkcijas svarstant svarbiausius šalies mokslo bei studijų strateginius klausimus. Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų instituto mokslininkai vykdo tarptautinio lygio fundamentinius ir taikomuosius mokslinius tyrimus. Prezidento nuomone, Mokslo ir technologijų parke, kur įgyvendinamas perspektyvus Saulėtekio slėnio projektas, kurio tikslas – skatinti mokslo, verslo ir studijų bendradarbiavimą, deramą vietą šalia lazerinių technologijų, biotechnologijų turėtų užimti įmonių grupės „Teltonika IoT“ elektronikos pramonė.

LMA vyriaus. referentė Lyda Milošienė