Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Pirmasis internetinis pasaulinis jaunųjų akademijų susitikimas

2020 09 29

Pirmasis visų pasaulio šalių jaunųjų akademijų internetinis susitikimas (angl. first-ever Online Young Academies Meeting, OYAM) įvyko 2020 m. rugsėjo 22 d., kuriame Lietuvos mokslų akademijos Jaunajai akademijai (LMAJA) atstovavo pirmininkas dr. Mindaugas Gedvilas. Susitikimas buvo iki šiol didžiausias jaunųjų akademijų susirinkimas, jame dalyvavo beveik 70 atstovų iš daugiau nei 40 jaunųjų akademijų ir iniciatyvų.
Susitikimas prasidėjo diskusijomis apie jaunųjų akademijų veiklą ir iššūkius, su kuriais susiduria šios organizacijos, kaip ir per ankstesnius Pasaulinius jaunųjų akademijų susitikimus (angl. Worldwide Meetings of Young Academies), vykusius 2012, 2015, 2017, 2019 ir 2020 metais. Susitikimą organizavo „Globali Jaunoji akademija (angl. Global Young Academy, GYA), o visos jaunosios akademijos buvo pakviestos iš anksto prisidėti prie susitikimo darbotvarkės derinimo. Susitikimas jauniesiems akademijų atstovams suteikė puikią galimybę keistis patirtimi, taip pat aptarti sėkmingą jaunųjų akademijų veiklą ir bendrus iššūkius.

Antroje susitikimo dalyje, Leila Niamir (Pasaulinis klimato kaitos tyrimų institutas, Vokietija), viena iš GYA mokslinės kompetencijos darbo grupės vadovių, pristatė „San Francisko mokslinių tyrimų vertinimo deklaraciją (angl. San Francisco Declaration on Research Assessment, DORA) ir galimą jos svarbą jaunosioms akademijoms. DORA teikia rekomendacijas įvairioms suinteresuotosioms šalims, kaip keisti savo mokslinių rezultatų kokybės ir poveikio vertinimo principus. Jaunosios akademijos vaidina svarbų vaidmenį apibrėžiant būsimą mokslinių tyrimų vertinimo politiką; taip pat gali taikyti DORA principus, kai renkasi savo narius, nes norint atrinkti puikius jaunus mokslininkus reikia aiškiai suvokti mokslinių tyrimų kokybės standartus ir tvirtą tyrimų vertinimo sistemą. GYA ir kelios kitos jaunosios akademijos neseniai pasirašė DORA, kitos taip pat galėtų tai padaryti, kad parodytų savo aiškų įsipareigojimą laikytis tokių principų. Be to, dalyviai išklausė Tarpakademinės pratnerystės (angl. Inter Academy Partnership) projekto „Kova su grobuoniškais akademiniais žurnalais ir konferencijomis“ (angl. Combatting Predatory Academic Journals and Conferences) įvadą, taip pat praėjusių metų jaunųjų akademijų apklausos ataskaitą, kurioje buvo nagrinėjamos jaunųjų akademijų struktūros, finansavimas, komunikacija ir tarptautinis bendradarbiavimas. Diskusijos apie jaunųjų akademijų iššūkius ir bendradarbiavimo galimybes tuomet buvo sutelktos į narių įvairovės klausimą. Susitikime taip pat buvo pristatytos naujai susikūrusios – Šveicarijos jaunoji akademija ir Nepalo jaunųjų mokslininkų forumas. Jaunųjų akademijų iniciatyvų atstovai iš Argentinos, Kongo, Dramblio Kaulo Kranto, Mauricijaus ir Jungtinės Karalystės taip pat diskutavo apie esamus jaunųjų akademijų modelius ir struktūras, veiklų sritis ir galimą bendradarbiavimą.
Tai, kad į šį susitikimą susirinko tiek daug jaunųjų akademijų, rodo du dalykus: visame pasaulyje nuolat didėjantį jaunųjų akademijų skaičių, taip pat internetinių susitikimų pranašumus (nėra vizų ar kelionių apribojimų, nekyla finansavimo klausimų, paprastenis laiko planavimas), kurie iš dalies kompensuoja internetinio susitikimo trūkumus.
Pagrindinis OYAM organizatorius – GYA.  Susitikimo vedėjai: Yoko Shimpuku (Hirošimos universitetas, Japonija) ir Lahcenas El Youssfi (Moulay Slimane universitetas, Marokas), taip pat GYA generalinė direktorė Beate Wagner ir projekto vadovė Anna-Maria Gramatté.

Parengta pagal LMAJA pirmininko M. Gedvilo ir GYA projekto vadovės Anna-Maria Gramatté informaciją.