• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijos prezidento Jūro Banio kreipimasis

2020 11 09

 Gerbiamieji LMA nariai, mokslininkai, partneriai,

   Deja, šiandien vėl didėja susirgimų skaičius, todėl turime būti dar atsargesni. Tačiau dabar apie virusą žinome daugiau, žinome, kaip stiprinti imunitetą, sveikatos institucijos yra geriau pasirengusios. Svarbiausia, mes suprantame, kad turime saugoti vieni kitus: vengti susibūrimų, laikytis saugaus atstumo, esant galimybei, dirbti nuotoliniu būdu. Informuoju, kad Lietuvos mokslų akademija (LMA) taip pat grįžta prie nuotolinio darbo tvarkos.
    Noriu pasidžiaugti, kad Akademija puikiai susitvarkė ir greitai perprato nuotolinio darbo specifiką. Prasidėjus pirmajai koronaviruso bangai, LMA subūrė žymiausius šalies biomedicinos ir matematikos sričių mokslininkus ir sukūrė LMA komisiją dėl kvalifikuoto COVID-19 infekcijos vertinimo, kuriai pirmininkauja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Klinikinės medicinos instituto Vaikų ligų klinikos profesorius dr. Vytautas Usonis. Komisija efektyviai dirbo teikdama naujausią informaciją dėl COVID-19 pandemijos, patarė Vyriausybei ir informavo visuomenę apie koronaviruso biologiją, epidemiologiją, diagnostiką, imunologiją, ligos klinikinius aspektus, gydymą ir profilaktiką. COVID-19 komisijos darbas ir toliau išlieka aktualus ir itin svarbus antrosios bangos laikotarpiu, todėl mokslininkai dalysis svarbia informacija ir naujausiais tyrimais LMA interneto svetainėje ir „Facebook’oֹ“ socialiniame tinkle.
    Prasidėjus pandemijai, LMA vadovybė dalyvavo nuotolinėse konferencijose, susitikimuose, mokslinėse diskusijose. Minėjimai, knygų pristatymai, jubiliejai ir kiti renginiai visuomenei taip pat buvo pasiekiami nuotoliniu būdu. Džiaugiuosi, kad nepaisant to, jog staiga tekus pakeisti visą darbo specifiką ir bendrauti per atstumą, Akademijoje darbas niekada nesustojo, o priešingai – intensyviai vyko pagal naująją darbo tvarką. Šiuo metu Akademija ekspertuoja Lietuvos mokslo premijų kandidatų darbus, renka tikruosius ir Jaunosios akademijos narius, organizuoja nuotolines konferencijas bei renginius, ruošiasi minėti artėjančią 80 metų sukaktį. Neabejoju, kad antroji pandemijos banga toliau sutelks mus efektyviam darbui per atstumą ir viskas vyks sklandžiai.
    Noriu pabrėžti, kad pandemijos laikotarpiu mokslininkų vaidmuo sparčiai išaugo. Jų indėlis ieškant sprendimų kovai prieš COVID-19 yra itin reikšmingas. Svarbūs yra ne tik aukšto lygio moksliniai tyrimai, ekspertinės paslaugos šalies institucijoms, studijų proceso plėtojimas, bet ir visuomenės informavimas, kokybiško turinio sklaida. Todėl dar kartą noriu pakviesti LMA narius ir mokslininkus dalytis savo žiniomis, kurti ir skleisti tikrąją informaciją, šviesti visuomenę, o svarbiausia, saugoti vieniems kitus ir sustabdyti viruso plitimą.    

LMA prezidentas  akad. Jūras Banys