• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Nauja kolekcinė moneta iš serijos „Lietuvos mokslas“

2020 11 25

Lietuvos bankas, bendradarbiaudamas su Lietuvos mokslų akademija (LMA), lapkričio 30 d. išleidžia į apyvartą auksinę kolekcinę monetą, skirtą žemės ūkio mokslams. Monetos averse – iš arimų sukomponuotas Lietuvos kontūras, Vyčio simbolis, viršuje užrašas „Lietuva“, apačioje puslankiu išdėstyta – nominalas „5 €”, išleidimo metai „2020“ ir UAB Lietuvos monetų kalyklos logotipas. Monetos reverse – gyvybės medžio motyvas, komponuojamas iš DNR grandinės ir javų, užrašas „Žemės ūkio mokslai”. Prie monetos pridedamas ir LMA Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus parengtas aprašymas – lankstinukas, kuriame trumpai apžvelgiama žemės ūkio mokslo istorija ir pasiekimai. Plačiau: https://www.lb.lt/lt/kolekcines-ir-progines-monetos-sarasas/moneta-skirta-zemes-ukio-mokslams-is-serijos-lietuvos-mokslas
Lietuvos banko ir Mokslų akademijos bendradarbiavimas leidžiant kolekcinę monetų serija „Lietuvos mokslas“ prasidėjo jau prieš 10-metį, o pirmoji išlesta į apyvartą 2012 m. moneta buvo skirta medicinai, širdies chirurgijai, kurios averse pavaizduotas stilizuotas Lietuvos Respublikos herbas, jį juosia užrašai 10 LITŲ, oreverse – chirurgo rankos ir stilizuota širdis. Kita auksinė moneta, taip pat 10 Lt vertės, išlesta 2014 metais, skirta humanitariniams mokslams, baltistikai, kurios  averse pavaizduotas stilizuotas Lietuvos Respublikos herbas, o reverse – įamžintas gintarinis skridinys.
2016 metais išleista moneta, jau 5 eurų vertės, skirta fizikai ir jos averse matomas stilizuotas Vytis interferuojančių koherentinių šviesos bangų fone, o reverse – stilizuotas lazerio šviesos impulso atspindys. Prieš paskutinioji išleista moneta yra skirta technologiniams mokslams, kosmosui, o monetos averse pavaizduotas stilizuotas žvaigždynas – Vytis, reverse – du palydovai Lituanica SAT-1 ir LitSAT-1, jų skridimo trajektorija, iš kosmoso pasiųstų žinučių fragmentai „Linkėjimai visiems lietuviams...“, „Lietuva myli laisvę...“.
Kolekcinių auksinių monetų seriją „Lietuvos mokslas“ planuojama užbaigti 2022 m. moneta, skirta socialiniams mokslams. Lietuvos bankas šioje veikloje bendradarbiaus su Akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriumi.
Daugiau: https://www.lb.lt/lt/kolekcines-ir-progines-monetos

LMA informacija