Renginiai

Atgal

Renginių archyvas

Tvarios biotechnologijos ir precizinės mikrosistemos – KTU mokslininkų indėlis kuriant aukštos pridėtinės vertės produktus

2019 01 18

RENGINIO PRADŽIA: 10 val.
RENGINIO VIETA: Lietuvos mokslų akademija

Programa:

- Prof. habil. dr. Gražina Juodeikienė „Tvarių (bio)technologinių procesų plėtra maisto ir chemijos pramonei“.

Bus pristatyti sukurti tvarūs (bio)technologiniai procesai maisto pramonės šalutiniams produktams perdirbti į pridėtinės vertės produktus – ekologinės žemdirbystės (bio)pesticidus, duonos pramonėje ir pašarų gamyboje naudotinus antimikrobinius produktus, – taip pat pieno rūgšties, bioetanolio ir biodujų gamybos technologijos.
Taikant pažangius procesus vartotojams galima pasiūlyti vertingesnių ir saugesnių mėsos bei pieno produktų, kepinių, o tai svarbu didinant Lietuvos maisto gamintojų konkurencingumą, sprendžiant klimato kaitos problemas.

 - Prof. habil. dr. Vytautas Ostaševičius „Mikromechaninių sistemų kūrimas, tyrimas ir taikymas“.

Mikromechaninių sistemų funkcionavimą lemia dinaminė skirtingų fizikinių procesų tarpusavio sąveika. Pranešėjas kartu su kolegomis vienas pirmųjų prieš pusantro dešimtmečio pradėjo tokių mikrosistemų dinamikos tyrimus. Atskleistas netiesinės mechanikos efektų taikymas racionaliai išnaudojant aukštesnių virpesių modų teikiamus pranašumus.
Taikant tikslius įvairios paskirties mikrosistemų matematinius modelius sukurti efektyvesni miniatiūrizuoti vykdikliai, jutikliai ir vibraciniai energijos generatoriai.

Ši paskaita-diskusija yra vienas iš ciklo „Susipažinkime su 2018 m. Lietuvos mokslo premijos kandidatais“ renginių.