Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Pirmasis Baltijos jaunųjų akademijų forumas

2019 05 13

2019 m. gegužės 3 d. Lietuvos mokslų akademijoje pirmą kartą įvyko Baltijos valstybių jauniesiems mokslininkams atstovaujančių organizacijų susitikimas. Susitikime dalyvavo Lietuvos mokslų akademijos Jaunosios akademijos nariai, Estijos Jaunosios akademijos ir Latvijos jaunųjų mokslininkų sąjungos atstovai. Jaunųjų akademijų forumas vyko Lietuvos mokslų akademijoje organizuojamos XVI Baltijos intelektinio bendradarbiavimo konferencijos „Genai: nuo praeities į ateitį“ metu.

Forume trijų jaunųjų mokslininkų organizacijų atstovai aptarė vykdomas mokslo politikos, jaunųjų mokslininkų atstovavimo ir mokslo populiarinimo veiklas, planus bei patirtis. Latvijos jaunųjų mokslininkų sąjungos atstovė Inese Čakstiņa ne tik pristatė Latvijos jaunųjų mokslininkų sąjungos veiklą, bet ir aptarė Latvijoje vykdomą kompleksinį projektą, kuriuo siekiama didinti mokslinių tyrimų finansavimą. Estijos Jaunosios akademijos narė Tuul Sepp pristatė mokslo svarbą pabrėžiančių straipsnių seriją Estijos spaudoje kaip sėkmingą Jaunosios akademijos vykdomų veiklų pavyzdį. Tiek Latvijos, tiek Estijos atstovės daug dėmesio skyrė bendradarbiavimo su mokslo politikos sprendimų priėmėjais patirčiai, įskaitant valstybės institucijų atstovus ir politikus.

Baltijos jaunuosius mokslininkus vienijančių organizacijų atstovai pabrėžė būtinybę siekti glaudesnio bendradarbiavimo ir keičiantis gerosiomis praktikomis, ir siekiant stiprinti jaunųjų mokslininkų pozicijas visose Baltijos šalyse. „Šis renginys mums leido ne tik pasidalyti įžvalgomis, iš aktyvių Baltijos kolegių išgirsti apie patirtį įgyvendinant mums aktualias veiklas, bet ir tapo pirmuoju žingsniu link Baltijos valstybes apimančios vieningos pozicijos dėl jaunųjų mokslininkų statuso formavimo“, – pabrėžė LMA Jaunosios akademijos pirmininkas Donatas Murauskas.

Parengė dr. Donatas Murauskas

Žr. nuotraukas