Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Diskusija ,,Sveikas maistas“

2019 09 30

2019 m. rugsėjo 26 d. Lietuvos mokslų akademijoje įvyko diskusija ,,Sveikas maistas“, kurioje Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkai pristatė mokslo naujoves kuriant biologiškai aktyvius maisto produktus, beatliekes augalininkystės produkcijos perdirbimo technologijas, kurios racionaliai naudoja šalutinius augalinių žaliavų  perdirbimo produktus.

Pradėdamas diskusiją LMA viceprezidentas, Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus pirmininkas akad. Zenonas Dabkevičius pažymėjo, kad kuriant tokius maisto produktus ir naudojant minėtas perdirbimo  technologijas bei diegiant mokslo naujoves labai aktyviai įsijungė  ir bendradarbiauja mokslo bei verslo atstovai –LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas, Kauno technologijos universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas uždarosios akcinės bendrovės „Rūta“, „Mėlyne“, „Sula“, „Kėdainių konservų fabrikas“ ir kt.

Iš kairės: akad. Pranas Viškelis, dr. Ramunė Bobinaitė, akad. Zenonas Dabkevičius

Pranešėjas akad. Pranas Viškelis, aptardamas inovatyvias vaisių ir daržovių perdirbimo technologijas, pažymėjo vaisių ir daržovių reikšmę, naudingąsias savybes bei jų poveikį žmogaus sveikatai. Mokslas ieško būdų, kaip perdirbant vaisius ir daržoves išsaugoti kuo daugiau sveikatai naudingų medžiagų. Jų gana daug yra  sėklose, odelėse, kurios spaudžiant sultis eina į atliekas. Šalutinis perdirbimo produktas  – vaisių ir daržovių išspaudos – kartais yra vertingesnės nei sultys, todėl labai svarbu sukurti ir įdiegti gamyboje beatliekes vaisių ir daržovių perdirbimo technologijas bei kurti biologiškai aktyvius maisto produktus.

Pranešėja dr. Ramunė Bobinaitė aptarė uogų ir jų šalutinių perdirbimo produktų valorizacijos (didesnės vertės suteikimo) klausimus, daugiau papasakodama apie šermukšnių, aviečių ir šaltalankių uogų išspaudų vertingąsias ir žmogaus organizmui reikalingas medžiagas. Ji pristatė, kaip šalutinius perdirbimo produktus galima plačiau naudoti funkcionaliojo maisto, naujų, sveiko maisto produktų gamybai. Bendradarbiaudami su verslu, mokslininkai sukūrė didesnės biologinės vertės užkandžius GREENZ, plačiai naudodami uogų išspaudas ir kitas antrines žaliavas.

Po pranešimų vyko diskusijos, pranešėjai atsakė į klausytojų klausimus. Pabaigoje visi  galėjo paragauti naujų inovatyvių skanėstų.

LMA ŽŪMMS informacija

Žr. nuotraukas