Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Lazerių kūrėjai apdovanos šviesos reiškinių nuotraukas

2020 05 08

Artėjant UNESCO inicijuotai Tarptautinei šviesos dienai, kuri kasmet minima gegužės 16-ąją, Lietuvos lazerių asociacijos narės kviečia prisijungti ir dalyvauti nuotraukų konkurse bei laimėti vertingų prizų.
Šviesa lydi mus visą gyvenimą. Ji – gamtos dalis, kaip ir atomai, molekulės, žvaigždės, planetos ir visa gyvybė. Jos reikšmė žmonijai neįkainojama. Šviesa padėjo išplėtoti mokslinį pasaulio suvokimą, žmonės išmoko ją valdyti ir naudoti savo reikmėm. Tikriausiai todėl bet kokie su šviesa susiję eksperimentai ir išradimai sulaukia didelio visuomenės susidomėjimo. Mokslas dar ilgai tyrinės, todėl ateityje laukia daug įdomių žinių ir inovacijų, susijusių su šviesa.
Bene labiausiai šviesą yra ištyrę lazerininkai. Lietuvos lazerių pramonė ir mokslo pasiekimai garsina Lietuvą visame pasaulyje. Norėdami priminti visuomenei ne tik šviesos svarbą, galimybes, bet ir jos grožį, šiemet Lietuvos lazerių asociacija kviečia dalyvauti virtualiame nuotraukų konkurse „Šviesos reiškiniai“. Konkurso tema apima optinius, kitaip tariant, šviesos reiškinius. Nuotraukos, labiausiai atskleidusios šviesos reiškinių temą, bus apdovanotos piniginiais prizais – trims laimingiesiems fotografams mėgėjams atiteks po 200 Eur.
Vertins komisija
Dalyvių nuotraukas vertins du konkurso komisijos nariai, kurie vienaip ar kitaip yra susiję su fizika, fotografija ir, be abejo, šviesa.
Pirmasis komisijos narys – Vilniaus universiteto (VU) Fizikos fakulteto (FF) vyriausiasis mokslo darbuotojas, profesorius dr. Mikas Vengris, 2019 m. Lietuvos mokslo premijos laureatas, kartu su kolegomis – VU FF vyriausiuoju mokslo darbuotoju, Lietuvos mokslų akademijos (LMA) tikruoju nariu prof. habil. dr. Audriumi Dubiečiu ir VU FF vyriausiuoju mokslo darbuotoju, LMA Jaunosios akademijos nariu, Tokijo Technologijos instituto specialiai paskirtu profesoriumi dr. Mangirdu Malinausku – įvertintas už 15 metų trukusį darbų ciklą „Intensyvios lazerio spinduliuotės sąveika su medžiaga: nuo fundamentinių tyrimų iki naujų technologijų“. VU mokslininkai atskleidė naujus šviesos ir medžiagos sąveikos reiškinius, pritaikė technologiniams procesams ir pasiūlė būdų, kaip juos efektyviai valdyti. Šie atradimai būtų taikomi kuriant inovatyviąsias lazerinės 3D gamybos technologijas, kurios gali būti naudojamos fotonikoje, biomedicinoje, medžiagų moksle.
Antrasis – fizikas, fotografas ir aviacijos ekspertas Vidas Kaupelis.
„Fotografija – tai šviesos menas. Vienintelis dalykas, skiriantis gerą, įdomią, menišką fotografiją nuo nykaus dokumentinio kadro – tai tinkamas apšvietimas. Pagauti jį ne visuomet užtenka vien tik profesionalumo ir žinių – kartais prireikia tiesiog sėkmės atsirasti tinkamą akimirką“, – sako fotografijų albumo „Nuostabi šalis“ bendraautoris V. Kaupelis.

Konkurso taisyklės

Nuotraukų konkursas „Šviesos reiškiniai“ vyksta  2020 m. gegužės 4–14 d.

Konkurso rengėjai finalistus 2020 m. gegužės 16 d. paskelbs „Facebook“ paskyroje Day of Light Lithuania. Taip pat informuos nurodytais kontaktais.

Dalyvauti gali mėgėjai fotografai, vyresni nei 16 m. amžiaus (jaunesni asmenys gali dalyvauti su tėvų ar globėjų leidimu). Konkursui dalyviai gali teikti po vieną nuotrauką. Fotografijas reikia siųsti Messenger žinute į Day of Light Lithuania  paskyrą.

Siunčiant nuotrauką būtina nurodyti jos pavadinimą, trumpą aprašymą (kas pavaizduota nuotraukoje, iki 5 sakinių) ir tikslius dalyvio kontaktus (vardą, pavardę, kontaktinį telefoną). Konkurso rengėjai „Facebook“ paskyroje Day of Light Lithuania skelbs nuotraukos autoriaus vardą, pavardę ir nuotraukos aprašymą.

Daugiau informacijos:
„Facebook“ paskyroje
https://www.facebook.com/dayoflightLT
Anželika Voinė
Lietuvos lazerių asociacija
+370 619 15 116

Parengė LMAJA pirmininkas dr. Mindaugas Gedvilas