Naujienos

Konferencija Lietuvos mokytojams ‒ COVID-19: pacientai, testai, skiepai

2021 02 09
Lietuvos mokslų akademijos Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrius kartu su Lietuvos biologijos mokytojų asociacija jau ne vienerius metus organizuoja konferencijas Lietuvos mokytojams, skirtas to laiko aktualijoms. Šiandien svarbiausia aktualija ‒ COVID-19 pandemija, todėl  vasario 3 d. organizuota konferencija „COVID-19: pacientai, testai, skiepai“ ir buvo skirta šiai temai aptarti, paskleisti mokytojams naujausias mokslo žinias.
Konferenciją moderavo Lietuvos biologijos mokytojų asociacijos prezidentas Simas Ignatavičius, pirmininkavo – Lietuvos mokslų akademijos Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas akad. Vaidutis Kučinskas.

      
Simas Ignatavičius                                                      Vaidutis Kučinskas

Akad. V. Kučinskas pasidalijo įžanginėmis įžvalgomis apie SARS-CoV-2 genomą ir pristatė žurnale Nature atspausdintą informaciją„Šikšnosparnių, unikalaus virusinio rezervuaro šeimininkų, gynybinės pamokos / Lessons from the host defences of bats, a unique viral reservoir“ Nature https://www.nature.com/nature volume 589, pages 363–370(2021)
„Esame susidūrę su dideliais naujų virusinių ligų protrūkiais, tarp jų Hendra, Nipos (angl. Nipah), Marburgo ir Ebolos virusinės ligos, sunkus ūminis kvėpavimo sindromas (SARS) ir Artimųjų Rytų kvėpavimo sindromas (MERS), taip pat dabartinė koronaviruso ligos 2019 pandemija (COVID-19). Pažymėtina, kad visi šie protrūkiai buvo siejami su įtariamu zoonoziniu šikšnosparnių platinamų virusų pernešimu.
Šikšnosparniai, vieninteliai skraidantys žinduoliai, pasižymi keliomis papildomomis, unikaliomis tarp žinduolių savybėmis,  tokiomis kaip ilga gyvenimo trukmė, lyginant su kūno dydžiu, žemas navikų atsiradimo rodiklis ir išskirtinis gebėjimas priglobti virusus be išreikštų klinikinių ligų. Čia aptariame mechanizmus, kuriais grindžiama šeimininkų gynybinė sistema ir šikšnosparnių imuninė tolerancija bei jų pasekmės žmonių sveikatai ir ligoms. Naujausi tyrimai rodo, kad 64 mln. metų prisitaikymo evoliucijos suformavo šikšnosparnių šeimininkų gynybos sistemą taip, kad ji subalansuotų gynybą ir toleranciją, o iš to išsivystė unikalus gebėjimas būti idealiu šeimininku-rezervuaru virusams. Veiksmingos šikšnosparnių šeimininkų gynybos pamokos padėtų geriau suprasti virusų evoliuciją, geriau numatyti būsimus virusų plitimus, užkirsti jiems kelią ir juos kontroliuoti. Šikšnosparnių imuninės tolerancijos mechanizmų tyrimai galimai padėtų rasti naujų būdų gerinti žmonių sveikatą. Mes tvirtai tikime, kad atėjo laikas sutelkti dėmesį į šikšnosparnius moksliniuose tyrimuose tiek šikšnosparnių, tiek žmonijos labui.“ Tekstą iš anglų kalbos vertė Diana Bernard.



Pranešimą „Akistata su COVID-19 – iššūkiai, problemos ir lūkesčiai medikų bei pacientų akimis“ perskaitė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vedėjas gydytojas Linas Svetikas. Jis atkreipė dėmesį į svarbius klausimus, kaip pasirengimą pandemijai, iškilusias problemas, turimų išteklių naudojimą ir perskirstymą, gyvenimą ir darbą per pandemiją, grįžimo į „normalų“ gyvenimą svarbą, pasiruošimą kitai pandemija, aptarė ankstesnių epidemijų patirtį pasaulyje ir kitas problemas bei lūkesčius.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Laboratorinės medicinos centro Mikrobiologijos laboratorijos vedėja dr. Silvija Kiverytė pristatė pranešimą „COVID-19 ligos laboratorinė diagnostika“.



Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinikos profesorius Vytautas Usonis prieš skaitydamas pranešimą prisiminė savo mokytojus ir sakė, kad su malonumu dalijasi savo  žiniomis su Lietuvos mokytojais. Profesorius pranešime „Vakcinos nuo COVID-19 ir jų skiepijimo ypatumai“ aptarė viruso plitimo kelius, kalbėjo apie virusus nosiaryklėje ir testus, vakcinas ir skiepijimą, pateikė informaciją apie sukurtas vakcinas nuo COVID-19, šiuolaikinių vakcinų kūrimo etapus, vakcinų registravimą bei paskiepytų pacientų stebėjimus.


Vytautas Usonis

Pranešėjai atsakė į pateiktus klausimus. Konferencijoje buvo prisijungę per 200 dalyvių. Tai rodo, kad mokytojai Lietuvos mokslų akademijos Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus kartu su Lietuvos biologijos mokytojų asociacija organizuojamas konferencijas gerai žino ir yra tikri, kad tikrai gaus naujausių mokslo žinių, kurias pritaikys savo darbe.

Dr. Jadvyga Olechnovičienė, LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus mokslinė sekretorė