Naujienos

Lietuvos mokslo triumfo diena: Lietuvos mokslų akademijoje įteiktos 2020 metų Lietuvos mokslo premijos

2021 03 04

Kovo 4 d. Lietuvos mokslų akademijoje buvo iškilmingai apdovanoti 2020 metų Lietuvos mokslo premijų (LMP) laureatai. Jame dalyvavo Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, LMP komisijos pirmininkas akad. Jūras Banys, Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, LMA nariai, kiti svečiai.



Ministrė Pirmininkė I. Šimonytė sveikino laureatus pabrėždama, kad šios iškilmės yra  Lietuvos mokslo triumfo diena. Kartais kyla dvejonių, ar mokslas atviras, ar jis tyrinėja tai, kas svarbu visuomenei? Premjerės nuomone, Lietuvos mokslo reakcija į pandemiją leidžia mums didžiuotis: itin greitai buvo sukurti diagnostiniai rinkiniai, antivirusinės terapijos technologijos ir t. t. Pandeminis „nokdaunas“ buvo puiki proga mokslui pasirodyti pasaulio gelbėtojais. Tik šios pažangos ir mokslininkų talento dėka Lietuvoje jau dabar naudojamos keturios vakcinos, registruotos JAV ir ES. Šie biomedikų, chemikų ar fizikų darbai sprendžia įvairias praktines mūsų gyvenimo problemas. O humanitarų darbai perkelia į erdvę, kur kalbama apie idėjas, apie socialinius pokyčius, išreikštus literatūra. Mokslininkai galbūt ne visuomet pasirengę pasigirti savo pasiekimais. Interneto įsigalėjimas suteikia progą ne tik bendrauti, dalytis įvairiomis, taip pat mokslinėmis idėjomis, bet, deja, ir platformą antimokslinėms idėjoms, sąmokslo teorijoms skleisti. Lietuvos mokslas yra užtektinai stiprus, kad jo balsas būtų girdimas. Reikia ieškoti priemonių dar labiau jam stiprėti, būtina aktyviau reikštis viešoje erdvėje skleidžiant teisingą mokslinę informaciją. Baigdama premjerė palinkėjo ryžto atsisakyti įprasto patogumo geresnės ateities labui.



Padėkojęs Ministrei Pirmininkei, LMA prezidentas J. Banys pareiškė tikįs, kad ši Vyriausybė padidins Lietuvos mokslo premijoms skirtas lėšas. LMP komisijos pirmininkas paskelbė autorius ir darbų pavadinimus, kviesdamas laureatus atsiimti diplomų ir trumpai papasakoti apie savo tyrimus.
Suteikus žodį laureatams, apie savo darbus papasakojo  humanitarinių ir socialinių mokslų sričių laureatė Dalia Satkauskytė, įvertinta už darbų ciklą „Literatūra ir visuomenė: sociokritiniai tyrimai“, fizinių mokslų srities laureatas Aivaras Kareiva, apdovanotas už darbų ciklą „Daugiafunkcinių medžiagų kūrimas ir taikymas šiuolaikinėse technologijose“ (kartu su Aldona Beganskiene), fizinių mokslų srities laureatas Albertas Malinauskas, apdovanotas už darbų ciklą „Medžiagų molekulinės struktūros ir funkcionalumo tyrimai virpesinės spektroskopijos metodais“ (kartu su Gediminu Niaura), biomedicinos ir žemės ūkio mokslų sričių laureatė Jurga Bernatonienė – darbų ciklo „Inovatyvūs farmacijos produktai: veikliųjų junginių paieška, technologinis funkcionalizavimas ir praktinis taikymas“ autorė, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų sričių laureatas Audrius Dėdelė, įvertintas už darbų ciklą „Urbanistinės aplinkos, psichosocialinių ir epigenetinių veiksnių poveikis sveikatai nuo kūdikystės iki brandos“ (kartu su Regina Gražulevičiene) ir technologijos mokslų srities laureatas Gediminas Račiukaitis, apdovanotas už darbų ciklą „Ultratrumpų lazerio impulsų sąveika su medžiaga ir jos panaudojimas lazeriniam mikroapdirbimui“ (kartu su Mindaugu Gedvilu ir Pauliumi Gečiu).



Renginį sveikinimo kalba baigė Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė: Simboliška, kad mums brangios Kovo 11-osios išvakarėse pagerbėme, tuos, kurie prisideda prie intelektualios Lietuvos gimimo. Pavyzdžiui, ką tik sutarta, kad Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre bus kuriama pasaulinio lygio laboratorija. Mūsų siekis – stiprūs mokslo centrai, tvaresnis mokslo tyrimų finansavimas. Vyriausybė ketina sudaryti kuo palankesnes sąlygas tyrėjams. Būtina sustiprinti socialinių ir humanitarinių mokslų svarbą. Mokslas ir jo kūrėjai visada yra priešakinėse linijose, kurdamas naujas galimybes žmonijai, ieškodamas išeičių iš sunkių situacijų. Didžiuojuosi jumis, jūsų atkaklumu ir tikėjimu savo jėgomis. Džiaugiuosi kartu su jumis ir jus palaikančiais artimais žmonėmis. Linkiu, kad pripažinimas jus ir toliau skatintų darbuotis dėl mūsų šalies ateities.
Iškilmėse skambėjo Deborah Henson-Conant „Baroko Flamenko“ ir Eduardo di Capua „O saule mano“, kuriuos arfa atliko Gabrielė Ašmontaitė.

Lietuvos mokslų akademijos informacija

GALERIJA