Naujienos

Mokslininkai ir Lietuvos vardo garsinimas

2021 03 16

Net šeši iš dešimties (62 proc.) 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų mano, kad Lietuvos vardą pasaulyje geriausiai garsina šalies sportininkai, – taip rodo visuomenės nuomonės „Baltijos tyrimai“ apklausa, atlikta 2021 metų vasario 9–12 dienomis. Antrąją vietą užima mokslininkai (15 proc.), o menininkai yra treti (8 proc.). Mokslininkus dažniau už kitus rinkosi jaunimas iki 30 metų (58 proc.) ir didmiesčių gyventojai (17 proc.). Tyrimo metu apklausta 530 Lietuvos gyventojų, kurių amžius 18–74 metų.
Rezultatai rodo, kad kol kas šalies gyventojai, ypač vyresni, per mažai žino ir vertina mokslininkų pasiekimus.  Tą patvirtina ir 2010 m. atliktos „Eurobarometro“ apklausos duomenys. Moksliniais atradimais ir technologijų plėtra Europos Sąjungoje labai domėjosi 30 proc. apklaustųjų, o Lietuvoje – tik 12 proc. Iš 27 Europos šalių šiuo požiūriu Lietuva buvo priešpaskutinėje vietoje. Kita vertus, šalies gyventojai mokslininkais pasitiki. Manoma, kad mokslininkai yra labiausiai kvalifikuoti pristatyti mokslo laimėjimus. 2013 m. duomenimis pasitikėjimas universitetų ar valstybinėse laboratorijose dirbančių mokslininkų kvalifikacija išliko aukštas ir Lietuvoje (70 proc.), ir Europos sąjungoje (66 proc.).
Pastaraisiais metais pasirodė nemažai iniciatyvų internete, televizijoje ir žiniasklaidoje apskritai, kur išsamiai nušviečiama Lietuvos mokslininkų veikla. Nemažai prie geresnio Lietuvos mokslo ir mokslininkų žinomumo, jų veiklos populiarinimo prisideda sėkminga biotechnologijos įmonių veikla, ypač per pandemiją.  Plačiai pasklidusi žinia ir apie akademiko prof. dr. (HP) Virginijaus Šikšnio galimybes tapti Nobelio premijos laureatu. Toliau stiprėjant šalies mokslo bazei galima tikėtis, kad tokių pasiekimų ir proveržių bus daugiau ir visuomenė geriau žinos ne tik apie sportininkus, bet ir apie mokslininkus, garsinančius Lietuvos vardą.

Lietuvos mokslų akademijos informacija