• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Mikroorganizmai mūsų namuose, kiek suvalgome bakterijų?

2021 03 22

2021 m. kovo 16 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ ir LMA Jaunoji akademija, tęsdami renginių ciklą „Mokslo žinių dienos“, pakvietė gimnazistus, pedagogus, Trečiojo amžiaus universitetų klausytojus ir kitus besidominčius sveika gyvensena, pasiklausyti nuotolinės paskaitos „Mikroorganizmai mūsų namuose, kiek suvalgome bakterijų?“. Paskaitą skaitė Lietuvos mokslų akademijos Jaunosios akademijos (LMAJA) narys, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Maisto saugos ir kokybės katedros doc. dr. Aleksandr Novoslavskij.
Paskaitoje buvo kalbama apie mikroorganizmus mūsų namų aplinkoje (maisto žaliavos, maistas, greitas maistas, namų aplinka, augintiniai ir kt.). Klausytojai susipažino su pagrindiniais bakterijų patekimo į mūsų namus keliais – tai sergantis žmogus, naminiai augintiniai, aplinka Ir, be abejo, maisto žaliavos bei produktai.

Paskaitoje taip pat buvos aptarta, kiek aptinkama maiste mikroorganizmų (bakterijų). Nemažai dėmesio buvo skirta vartoti paruoštam maistui, t. y. „greitajam maistui“, įvertinta tokio maisto vartojimo rizika. Klausytojai išgirdo, kaip atliekami maisto mikrobiologiniai tyrimai, kokie mikrobiologiniai rodikliai (maisto kokybės ir maisto saugos) yra vertinami, kas ir kada maisto mikrobiologinius tyrimus atlieka, kokios yra maisto žaliavų ir produktų mikrobiologinių rodiklių normos.

 

Lektorius pažymėjo, kad viename grame maisto žaliavos ir produktų bakterijų skaičius gali svyruoti nuo 0 iki daugiau kaip 10 000 000 kolonijas sudarančių vienetų (ksv). Paskaitoje taip pat buvo pristatyti kai kurių paruoštų vartoti produktų (kebabų, mėsainių, sumuštinių, sušių, įvairių salotų) mikrobiologinių tyrimų rezultatai. Aptartos ir pagrindines priemones, padedančias apsisaugoti nuo per maistą plintančių bakterijų sukeliamų susirgimų.
Po paskaitos lektorius atsakė į gausius senjorų, gimnazistų ir jų pedagogų klausimus bei pateikė daug įžvalgų klausytojams aktualiomis temomis. Paskaitos klausėsi 170 klausytojų iš įvairių respublikos miestų.

Parengė LMAJA narys, LSMU VA Maisto saugos ir kokybės katedros doc. dr. Aleksandr Novoslavskij ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė