Naujienos

Blockchain – tai gerokai daugiau nei tik skaitmeninės valiutos

2021 05 31

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ gegužės 25 d. pakvietė klausytojus į paskutinį šiais mokslo metais ciklo „Mokslo žinių dienos“ renginį. LMA Jaunosios akademijos narys Vilniaus universiteto Blokų grandinių technologijų grupės vadovas prof. dr. Remigijus Paulavičius skaitė nuotolinę paskaitą „Blockchain – tai gerokai daugiau nei tik skaitmeninės valiutos“. Lektorius populiariai ir vaizdžiai papasakojo apie šią (potencialiai revoliucinę) blokų grandinių technologiją (angl. Blockchain).


Blockchain evoliucija. (Šaltinis httpstrybe.onethe-blockchain-is-slowly-becoming-mature)

Pirmiausia buvo pristatyti pagrindiniai motyvai, sudarę palankias sąlygas Blockchain technologijoms atsirasti. Kelios skaitmeninės mokėjimo sistemos buvo pasiūlytos gerokai anksčiau, nei atsirado Bitcoin, tačiau jomis taip ir nesugebėta padaryti tai, kas pavyko Bitcoin pradininkui Satoshi’ui Nakamoto’ui. Papasakojęs apie pirmąjį oficialų Bitcoin skaitmeninės (kriptografinės) valiutos naudojimą per komercinį sandorį, profesorius keliais skirtingais pjūviais paaiškino Blockchain sampratą ir technologijos veikimo ypatumus. Buvo parodyta, kaip būtų galima patyrinėti tikrąjį Blockchain, kaip pavyzdį pasirinkus patį pirmąjį (angl. Genesis) Bitcoin tinklo bloką. Pasidžiaugęs, kad prie Bitcoin tinklo decentralizacijos užtikrinimo labai aktyviai prisideda lyderiaujančių pasaulio šalių mokslininkai, profesorius pabrėžė, kad Blockchain yra tik pirmoji, daug didesnės paskirstytų duomenų technologijų (angl. Distributed ledger technologies) šeimos dalis.

Skaitmeninės valiutos

Toliau paskaitoje buvo kalbama apie kitas skaitmenines kriptografines valiutas, kurių šiuo metu yra daugiau nei 10 000. Trumpai buvo papasakota ir apie pasaulinių technologijų lyderių (pvz., Facebook) ketinimus kurti savo skaitmenines valiutas, ir apie iššūkius, su kuriais jie susidūrė. Pristatyta Lietuvos banko pirmoji pasaulyje skaitmeninė kolekcinė moneta – LBCoin, sukurta taikant blokų grandinės technologiją. Kalbėta apie skaitmeninių valiutų saugumo dalykus, įvardyti pagrindiniai galimų atakų tipai.

Pirmasis oficialus Bitcoin (BTC) panaudojimas komerciniame sandoryje

Profesorius paskaitoje taip pat trumpai apžvelgė kitus potencialius Blockchain technologijos taikymus, išskirdamas Lietuvos banko sukurtą LBChainBlockchain inovacijų aplinką (angl. Sandbox). Taip pat pristatė blockchain trilemma, kaip vieną esminių problemų, kurią mokslininkai turi įveikti, siekdami sukurti efektyvesnius decentralizuotus sprendimus. Paskaita buvo apibendrinta pabrėžiant, kad Blockchain nėra panacėja. Decentralizacijos paradigma paremti sprendimai turi būti taikomi tik tada, kai jie turi potencialą užtikrinti akivaizdų pranašumą prieš šiuo metu įprastus, centralizuotus sprendimus.

Paskaitos tikslas – populiarinti ir skatinti domėjimąsi šia (kaip ir kitomis) technologija, taip pat ir mokslu apskritai. Jos klausėsi 30 dalyvių iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Lietuvos Junior Achievment nevyriausybinės organizacijos, Lietuvos agrarinio ir miškų mokslų centro Žemdirbystės instituto, Vilniaus, Kauno, Tauragės, Šakių ir Joniškio rajono ugdymo įstaigų bei Marijampolės Trečiojo amžiaus universiteto.

Prof. dr. Remigijaus Paulavičiaus paskaitą „Blockchain – tai gerokai daugiau nei tik skaitmeninės valiutos“ skaitykite čia

Parengė VU blokų grandinių technologijų grupės vadovas, prof. dr. Remigijus Paulavičius ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyr. specialistė Diana Lekevičienė