Naujienos

Pašto ženkle – matematikos mokslo legenda

2021 07 14

2021 m. liepos 27 d. minėsime pasaulinio garso matematiko, akademiko ir visuomenės veikėjo, ilgamečio Vilniaus universiteto rektoriaus Jono Kubiliaus gimimo šimtmetį. Ta proga išleidžiamas pašto ženklas ir vokas „Jono Kubiliaus 100-osios gimimo metinės“. Šio išskirtinio atminimo ženklo leidybą paskatino Lietuvos mokslų akademijos siūlymas.


Prisimenant neeilinę asmenybę, itin praturtinusią matematikos mokslą ir Lietuvos kultūrą, taip pat švietimą, siūlome interviu fragmentą su Akademiku, įrašytą pieš dešimt metų, 2011-aisiais.

Tapęs rektoriumi, visą laiką stengiausi išlaikyti universitetą lietuvišką. Kita vertus, svarbu buvo atsikovoti istorinę tiesą – niekas nenorėjo pripažinti, kad mūsų universitetas seniausias visoje Sovietų Sąjungoje. Kai jam sukako 375 metai, kai kurie mūsų istorikai teigė, kad universiteto anuo metu net nebuvo. Teko tą požiūrį pakeisti. Prieš 40 metų V. Mickevičiaus-Kapsuko dekretu universitetas buvo įkurtas (atstatytas). Tai buvo, aišku, tik „popieriai“. Bet mes tuo pasinaudojome. Iš pradžių Maskvos ministerija mums leido minėti tik vietinį jubiliejų. Mums padėjo tai, kad 375 metų jubiliejų gan plačiai paminėjo išeivija.  Be to, VU biblioteka yra devyniais metais senesnė nei universitetas. 1970 metais jai sukako 400 metų. Mums nedraudė minėti bibliotekos jubiliejaus, o jau po to surengėme ir Alma Mater iškilmes. Manau, kad tai buvo didelis įvykis universiteto ir tautos istorijoje. Justinas Marcinkevičius tvirtino, kad  tai buvo Sąjūdžio pradžia. Kiek tai pagrįsta, nežinau, bet, matyt, šiokį tokį impulsą davė. Mes įrodėme, kad esame ne iš kelmo spirta tauta.

Jonas Kubilius ne tik daug nuveikė Vilniaus universiteto labui, ištisus 33 metus jam vadovavęs. Jis buvo tikimybinės skaičių teorijos Lietuvos mokyklos kūrėjas ir vadovas, daugiau kaip 1 000 straipsnių autorius, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiaus kavalierius, Greifsvaldo, Prahos Karolio, Latvijos, Zalcburgo universitetų garbės daktaras.

Lietuvos mokslų akademijoje įsteigta Jono Kubiliaus premija, skiriama už nuopelnus matematikos srityje.

Parengė dr. Rolandas Maskoliūnas, LMA vyriaus. specialistas ryšiams su visuomene