Naujienos

„Mokslo žinių diena“ Kybartų gimnazistams Fizinių ir technologijos mokslų centre

2021 09 23

Prasidėjus naujiems mokslo metams, Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ vėl pakvietė  gimnazistus į tęstinio ciklo „Mokslo žinių dienos“ renginius. Rugsėjo 16 d. Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) darbuotoja fizikė dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė grupei Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazijos moksleivių, lydimų mokytojos Astos Spangevičienės, vedė ekskursiją FTMC laboratorijose. 

Nuotraukoje dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė (dešinėje) su Kybartų K. Donelaičio gimnazijos moksleiviais. 

Gimnazistams apžiūrėjus prof. E. Norkaus numizmatikos parodą „Mokslas ir mokslininkai monetose ir banknotuose“, dr. M. Mackoit-Sinkevičienė supažindino su FTMC struktūra bei moksliniais pasiekimais. Prie renginio sutikę prisidėti kiti FTMC darbuotojai papasakojo moksleiviams apie savo laboratorijų veiklą. Optoelektronikos skyriuje medžiagų inžinerijos specialistė dr. Renata Butkutė aiškino, kaip mokslininkai geba manipuliuoti atomais bei molekulėmis ir kaip kuriami optoelektronikos prietaisai.


Dr. Linas Minkevičius demonstruoja terahercinės spektroskopijos įrenginius. 

Terahercinės fotonikos laboratorijoje LMA Jaunosios akademijos narys dr. Linas Minkevičius ir dokt. Rusnė Ivaškevičiūtė-Povilauskienė papasakojo apie terahercinę spektroskopiją, vaizdinimo sistemų kūrimą ir tobulinimą. Mokiniai žiūrėjo youtube.com portale skelbiamas ištraukas iš „Mokslo sriubos“ rubrikos „Fizika prie kavos: Terahercų fizika ir menas“ (https://www.youtube.com/watch?v=nmrlul8_RiE&t=12s), kur parodyta, kaip ši vaizdinimo technologija padeda tirti meno kūrinius. Kybartiečiai lankėsi ir dr. Egidijaus Auksoriaus laboratorijoje, kur dr. Vytautas Jakštas kartu su dokt. Karoliu Adomavičiumi papasakojo apie superrezoliucinės optinės koherentinės mikroskopijos vystymą ir jos taikymą biomedicininiams objektams vaizdinti, pvz., žmogaus akiai.


Prof. Žilvinas Kancleris aiškina beaidės kameros veikimo principą.

Gimnazistai nustebo, pamatę FTMC mikrobangų laboratorijoje beaidę kamerą. Apie jos veikimą ir mikrobangas papasakojo prof. Žilvinas Kancleris. Nanostruktūrizuotų medžiagų ir jutiklių laboratorijoje, vadovaujamoje prof. Voitecho Stankevič, mokiniai turėjo galimybę apžiūrėti jau pagamintus prietaisus. Ekskursijos dalyviai sužinojo, kaip yra tiriamos medžiagų savybės stipriuose magnetiniuose ir elektriniuose laukuose.


Prof. Voitechas Stankevič pristato centro mokslininkų sukurtus prietaisus medžiagų savybėms tirti.

Masių spektrometrijos laboratorijoje dokt. Algirdas Pabedinskas išsamiai papasakojo apie datavimą radioanglimi. Moksleiviai galėjo pamatyti urvinio liūto kaukolę ir išgirsti, kad fizikų atliekami tyrimai padeda tiksliau atkurti istoriją, atskleisti nežinomus faktus ir juos pagrįsti itin preciziniais tyrimais.

Spalio–gruodžio mėnesiais respublikos gimnazistai dar turės galimybę pasiklausyti keleto dr. Maženos Mackoit-Sinkevičienės paskaitų.

Parengė dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyr. specialistė Diana Lekevičienė