• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Apdovanojimai geriausiems mokslo populiarintojams

2021 12 03

Gruodžio 1 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) buvo pagerbti geriausių mokslo populiarinimo projektų autoriai. Pradėdamas renginį, LMA prezidentas Jūras Banys pabrėžė, kad mokslo populiarinimas tampa ypatingai svarbus šiais laikais, kai mokslo naujienas užgožia melagienos, nepatikrinti arba iškraipyti faktai. Suprantamai skleisti mokslo žinias nelengva, tad itin džiugu, kad tarp šio konkurso laureatų vyrauja jaunimas. Jiems lengviau rasti bendrą kalbą su bendraamžiais ir sudominti juos mokslo naujienomis.

LMA viceprezidentas Zenonas Dabkevičius pridūrė, kad mokslo visuomenė džiaugiasi mokslininkų išradimais, parengtomis monografijomis, paskelbtais straipsniais, bet ne mažiau svarbu, kad apie šiuos pasiekimus ir jų galimą praktinį naudojimą išgirstų politikai, verslininkai, visuomenė. Kartais efektyviau naujienas pateikti ne tik žinutėmis informaciniuose šaltiniuose, bet ir nestandartinėmis priemonėmis – tą parodė šio konkurso dalyviai. Džiugu, kad dauguma konkurso laureatų yra  entuziastingi ne tik mokslo ir studijų institucijų, bet neformalių organizacijų atstovai, individualūs ir į grupes susibūrę iniciatyvūs mokslo populiarintojai.

Konkursu LMA siekė skatinti organizacijas ir pavienius asmenis, pasitelkus inovatyvias priemones, skleisti žinias apie mokslą ir technologijas, didinti mokslininko profesijos patrauklumą, skatinti tyrėjų ir visuomenės dialogą, padėti geriau suprasti mokslinę informaciją. Komisija, sudaryta iš skirtingų sričių ekspertų, išrinko po penkis laimėtojus pagal tris kategorijas.

Pirmoje jų geriausiu mokslo populiarinimo renginiu pripažinta 2020 m. lapkričio mėn. vykusi virtuali edukacinė sesija „Europos kvantinė savaitė“ (projekto rengėja – dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė), supažindinusi moksleivius, mokytojus ir visuomenę su naujausiais kvantinių technologijų tyrimais, jų teikiama technologine pažanga ir ateities darbais. Antroji vieta atiteko dr. Ramunei Grikšienei, organizavusiai keliolika virtualių renginių temomis: „Ar galime mokytis miegodami?“, „Kaip ir ką jaučia augalai?“, „Nežemiški pasauliai ir jų paieškos“ ir pan. Informuoti apie šiuos renginius ir skleisti mokslo žinias sukurtas „Facebook“ puslapis „Mokslininkai tavo kambaryje“. Trečioji vieta atiteko VšĮ „Motyvaciniai projektai“, sukūrusiai ir išbandžiusiai virtualios realybės dirbtuves-mokymus formaliojo, neformaliojo ir savaiminio švietimo darbuotojų informacinių bei komunikacijos technologijų kompetencijoms gerinti. Ketvirtosios vietos laimėtoju pripažintas Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras, organizavęs Europos žaliosios savaitės tarptautinę konferenciją „Nulinės taršos siekis – iššūkiai ir perspektyvos žemės ūkiui ir miškininkystei“, parengęs ir pristatęs stendą apie savo veiklą virtualioje parodoje. VšĮ „Ars Major“ skirta penktoji vieta už namų tekstilės kolekcijos „Sentimentai“ parodą, papildytą lininių staltiesių kolekcija „Puota“ pagal Mažosios Lietuvos tautinio paveldo audinių motyvus. Viešoji įstaiga taip pat sukūrė Lietuvos pajūrio krašto lėlių edukacinį rinkinį „Išmanioji tautinė lėlė“, išleido filosofinę knygelę vaikams „Vasaros diena Kuršių nerijoje“.

Antroje kategorijoje „Audiovizualinių priemonių projektai“ laureatais tapo Tadas Jačiauskas, kartu su kūrybine komanda sukūręs trumpametražius dokumentinius filmus „Magijos mokslas. Skraidančios raganos“ ir „Magijos mokslas. Odisėjas ir kiaulės“. Juose mokslininkai pateikia hipotezes, kaip galėjo atsirasti įvairios legendos ir kokia jų prasmė, pasakoja apie augalų ir grybų sandarą, atliktus tyrimus. Antroji vieta skirta VšĮ „Aktualioji istorija“ už dokumentinį filmą „Dr. E. Šimkūnaitė. Žolinčių takais“, kuriame priminta vaistažolių rinkimo ir naudojimo tradicija, atkurtas žinomos žolininkės portretas ir jos vaidmuo puoselėjant sveiką gyvenseną, moralines vertybes. Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos internetinė mokslo populiarinimo televizija „Mokslo sriubos TV“ įvertinta trečiąja vieta. Laura Stukonytė, Rimantė Balsiūnaitė ir Gabrielė Tiškevičiūtė apdovanotos už pirmąją ir kol kas Lietuvoje vienintelę atvirą internetinę vandenynų mokslo komunikacijos platformą „Po bangom“, Paulius Vytautas Sungaila – už platformą „Biologija.online“, kuri leidžia paįvairinti biologijos pamokas, pažinti įvairius biologinius reiškinius ir sistemas, pasitelkus papildytos ir virtualios realybės technologijas, geriausių pasaulio mokytojų ir grafikos dizainerių sukurtas šiuolaikiškas animacijas ir 3D modelius.

Kategorijoje „Projektai, kurių įgyvendinimui naudojamos kitos priemonės“ pirmoji vieta skirta Rigondai Skorulskienei, pasiūliusiai komandines jaunimo varžybas „Pabėgimas iš sunaikintos mokslo laboratorijos“. Jų dalyviams tenka atlikti eksperimentus ir įveikti netikėtas užduotis, pasitelkus STEAM dalykų žinias. Siekdami supažindinti visuomenę su DNR molekulės savybėmis, sekoskaitos technologijomis ir jų taikymo galimybėmis, MB „Genomika“ jaunieji tyrėjai nusprendė į DNR molekulę įrašyti Tautišką giesmę. Įgyvendinus šią idėją, Lietuva tapo pirmąja pasaulyje valstybe, turinčia savo valstybingumo simbolį DNR molekulėje, o jos sumanytojams atiteko garbinga antroji vieta. Trečiosios vietos laimėtoja – VšĮ „Būties slėpinio produkcija“, kartu su asociacija „Meno ir mokslo laboratorija“ kvietusi pažinti mokslą per meną. Asociacija „Meno ir mokslo laboratorija“ taip pat apdovanota už spektaklį „Brilijant advenčers“ (rež. Gediminas Rimeika), kuriame nagrinėjama mokslininko galimybių keisti pasaulį ir atsakomybės už savo išradimus tema. MB „Zen Republic“ apdovanota už virtualios realybės socialinę platformą „Zen Republic HQ“. Pasitelkusi technologiją „Metaverse“, MB „Zen Republic“ kviečia išbandyti virtualios realybės žaidimus ir renginius visuomenei socializuoti ir šviesti. Pirmosios vietos laimėtojams skirtos 8 000 Eur, antrosios – 5 000 Eur, trečiosios – 3 000 Eur, ketvirtosios – 2 000 Eur, penktosios – 1 000 Eur premijos.

Mokslo populiarinimo projektų skatinimo konkursas organizuotas LMA kartu su partneriais įgyvendinant projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas“, finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis.

Parengė LMA vyriausioji specialistė Evelina Baronienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

NUOTRAUKŲ GALERIJA