• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lazerinių technologijų paskaita ir ekskursija IT specialistams iš Marijampolės

2021 12 23

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ kartu su LMA Jaunąja akademija tęsia renginius iš ciklo „Jaunoji akademija visuomenei“.

Gruodžio 22 d. Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Lazerinių technologijų skyriaus (LTS) Lazerinio mikroapdirbimo technologijų laboratorijoje (Savanoriu pr. 231, Vilniuje) lankėsi verslo valdymo sistemų specialistai iš Marijampolėje įsikūrusios UAB „Apto IT“. Jiems mokslo populiarinimo paskaitą-ekskursiją „Lazerinės technologijos“ skaitė Lietuvos mokslo premijos laureatas, FTMC vyriausiasis mokslo darbuotojas, LMA Jaunosios akademijos pirmininkas dr. Mindaugas Gedvilas. Ekskursiją organizavo LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai" vadovė Aldona Daučiūnienė.

Informacinių technologijų specialistams buvo papasakota Lazerinio mikroapdirbimo technologijų laboratorijos įkūrimo ir raidos istorija. Tai pat buvo kalbama apie LTS-FTMC vykdomus mokslinius tyrimus ir Lietuvoje kuriamas lazerines technologijas bei jų taikymus pramonėje. Svečiai galėjo daugiau sužinoti apie lazerinę abliaciją, impulso trukmės įtaką apdirbimo kokybei ir liekamąjį terminį poveikį, abliacijos ultratrumpais impulsais teikiamus privalumus, šilumos kaupimąsi medžiagos paviršiuje bei sklidimą gilyn į medžiagą. Buvo pristatyti naujos kartos lietuviški femtosekundiniai, industriniai pikosekundiniai ir nanosekundiniai lazeriai, šiuo metu pažangiausi impulsų paketų lazeriai, aptartas impulsų voros režimas bei privalumai apdirbant medžiagas. Paaiškintas vėsinimo abliacija efektas ir jo nulemtos milžiniškos medžiagos pašalinimo spartos, šaltos abliacijos apdirbimo režimas.


Paskaitoje taip pat kalbėta apie labiausiai pasaulyje paplitusį lazerių naudojimą ir kuriamą naudą žmonėms: lazerinį mikroapdirbimą medicinai, medicininių implantų – stentų kraujagyslėms praplėsti – gamybos ypatumus bei jų pjovimą lazeriu; lazerio inicijuotus periodinius paviršinius darinius, spalvotų paviršių kūrimą, panaudojus lazerinę spinduliuotę, hologramų formavimą lazeriu ir jų naudojimą prekių apsaugoje bei identifikacijoje. Papasakota apie lazerinį stiklo pjovimą, jo naudojimą išmaniųjų telefonų pramonėje, apie subraižymui atsparias, ypatingai kietas medžiagas, tokias kaip safyras, jo taikymą ekstremaliomis sąlygomis ir jo pjovimą lazeriu. Aptartas lazerio spinduliuotei visiškai skaidraus, kiečiausio natūralaus mineralo – deimanto – pjovimas lazeriu. Kalbėta ir apie ateities technologijas, kurios plačiąją visuomenę pasieks visai netrukus. Kaip viena jų – drėkinimo savybių kontrolė, panaudojus lazerinę spinduliuotę, ir lazeriu kuriami superhidrofobiniai – savaime nusivalantys paviršiai. Pasakota apie gamtos inspiruotus funkcinius paviršius ir jų replikavimą panaudojant lazerinę spinduliuotę. Kalbėta apie mikroskopinius darinius ant ryklių odos paviršiaus, ir laboratorijose kuriamą dirbtinę ryklio odą – mikrodarinius, kurie sumažina trintį su oru ir vandeniu. Rykliai yra vieni geriausių plaukikų gamtoje, nes maži dantukai ant ryklių odos labai sumažina pasipriešinimą vandenyje. Tokia dirbtinai lazeriu sukruta ryklio odos tekstūra artimoje ateityje bus naudojama ant laivų ir lėktuvų paviršių siekiant mažinti trintį ir jos sąlygotą kuro sunaudojimą bei išmetamą taršą į aplinką.

Per ekskursijos po laboratoriją marijampoliečiams buvo parodyti lietuviškose įmonėse UAB „Ekspla“, UAB „Light Conversion“ ir UAB „Elas“ pagaminti ultratrumpų impulsų lazeriai bei lazerinio mikro- / nanoapdirbimo staklės, aiškinti jų veikimo principai, aptarti svarbiausi techniniai parametrai ir preciziškumas lazeriu apdirbant medžiagas. Buvo aplankyta bandinių charakterizavimo laboratorija ir papasakota apie mikroskopų didinimo galimybes, atsakyta į pateiktus klausimus apie lazerių veikimo principus ir lazerinės spinduliuotės sąveiką su medžiaga.

 Parengė LMA Jaunosios akademijos pirmininkas Mindaugas Gedvilas ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai" vadovė Aldona Daučiūnienė.