• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Ar Lietuvoje bus gaminami lustai?

2022 03 24

Kovo 22 d. LMA įvyko Taivano puslaidininkių ekspertų darbo grupės seminaras kartu su Lietuvos verslininkais ir mokslininkais. Šio vizito Lietuvoje tikslas – įvertinti realią puslaidininkių mokslo ir su jais siejamo verslo padėtį mūsų šalyje, prieš rengiant lustų gamybos investicinius planus. Vizitą koordinuoja VšĮ „Investuok Lietuvoje“. Per pirmąsias dvi dienas svečiai apsilankė įmonių grupėje „Teltonika IoT Group“, Fizinių ir technologinių mokslų centro (FTMC) Lazerinių technologijų skyriuje, bendrovėse „Ekspla“, „Light Conversion“, įmonių grupėje „Brolis“, diskutavo su FTMC ir Vilniaus universiteto puslaidininkių srities mokslininkais bei specialistais.

Akademijoje vykusiame seminare buvo diskutuojama apie tiekimo grandines puslaidininkių gamyboje. Diskusijos pradžioje svečius pasveikino LMA prezidentas Jūras Banys. Lietuvos inžinerijos ir technologijų pramonės asociacijos LINPRA vykdomasis direktorius Darius Lasionis pateikė informaciją apie inžinerinės pramonės, ypač elektronikos ir optikos srities, padėtį ir indėlį į Lietuvos ekonomiką. Įmonių grupės „Teltonika IoT Group“ vadovas Arvydas Paukštys argumentavo, kodėl lustų gamyba būtina Lietuvoje. ITRI (Industrial Technology Research Institute) atstovai pristatė visą puslaidininkių (lustų) gamybos vertės grandinę. Buvo svarstoma, kokią veiklą būtų galima perkelti į Lietuvą, pradedant nuo lustų projektavimo iki gamybos ir pakavimo. Daug dėmesio skirta specialistams rengti, siunčiant studentus ir Lietuvos įmonių darbuotojus į Taivaną, taip pat numatyta galimybė Taivano profesoriams rengti mokymo kursus Lietuvoje.

LMA narys, Lietuvos lazerių asociacijos prezidentas Gediminas Račiukaitis pabrėžė, kad reikia ne tik ieškoti būdų perkelti į Lietuvą lustų gamybos kompetencijas ir technologijas, bet ir numatyti, kaip Lietuvos lazerių pramonė galėtų įsilieti į lustų ir elektronikos gamybos technologinių procesų tiekimo grandines. Kai kurių procesų, tokių kaip padėklų su lustais pjaustymas, technologijas Lietuva naudoja. Tačiau reikėtų žvelgti į ateitį ir kartu kurti lazerines technologijas ateities elektronikai, ypač jei jas siejame su heterogenine integracija. Kita kryptis – sujungti elektroniką su optoelektronika, kuriant integruotų fotonikos lustų (PIC – photonic integrated circuits) technologijas. Taivano ekspertų darbo grupės vadovas, ITRI vykdomasis viceprezidentas Pei-Zen Chang palaiko idėją išnaudoti Lietuvos lazerių pramonės stiprybes ateities elektronikos technologijoms kurti. Wei-Chang Tsai iš Taivano puslaidininkių tyrimų instituto pristatė jų kompetencijas ir technines integruotos fotonikos prietaisų kūrimo galimybes, kuriomis galėtų pasinaudoti Lietuvos mokslininkai.


Lietuvos lazerių asociacijos prezidentas akad. Gediminas Račiukaitis 

Diskusiją apibendrino Taivano ekonomikos ministerijos departamento vadovas Alex H. C. Liao bei VšĮ „Versli Lietuva“ Eksporto departamento vadovė Rasa Uždavinytė. Jie pabrėžė, kad būtina  sukonkretinti veiksmus, planuojant lustų gamybą Lietuvoje ir integruojant Lietuvos lazerių sektoriaus produkciją į Taivano puslaidininkių ir elektronikos pramonę.

Akad. Gediminas Račiukaitis
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA