• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Publikacija prestižiniame žurnale atveria naujas galimybes gaminti neorganinius 3D nanodarinius

2022 02 08

LMA Jaunosios akademijos nario prof. Mangirdo Malinausko su Lazerinių tyrimų centro (Fizikos fakultetas, VU) bendradarbiais dr. Dariumi Gailevičiumi ir Edvinu Aleksandravičiumi bei Chemijos ir geomokslų fakulteto (VU) kolegomis dokt. Greta Merkininkaite ir prof. Simu Šakirzanovu tyrimai paskelbti optikos srities prestižiniame moksliniame žurnale „Opto-Electronic Advances“ [cit. rod. – 9,682].   

Tarpdisciplininiu eksperimentiniu darbu pademonstruota, kad, naudojant lazerinę daugiafotonę litografiją kartu su aukštatemperatūrine kalcinacija, galima materializuoti trimačius nanodarinius iš įvairių kristalinių fazių, kurios priklauso nuo apdirbamos hibridinio organinio-neorganinio polimero pradinės cheminės sudėties ir kaitinimo parametrų.

Mokslininkų pasiekti rezultatai atveria koncepciškai naujas galimybes optiškai 3D mikro- ir nanodariniams spausdinti, pasitelkiant plačiai naudojamą fotopolimerizacijos procesą, tačiau galutiniam dariniui suteikiant neorganinių medžiagų savybes (atsparumas temperatūrai, mechaninis kietumas, skaidrumas, cheminis inertiškumas ir kt.). Tai esminis proveržis gaminant atsparius mikrooptinius, nanofotoninius, biomedicininius, mikromechaninius ar mikroskysčių elementus. Iš tokių komponentų padaryti prietaisai išsiskiria ilga tarnavimo trukme, gali veikti vakuume ar esant smarkiai kintančioms temperatūroms ir slėgiams, pvz., atvirame kosmose.

Šia tema prof. M. Malinauskas vasario 9 d. (17 val. Lietuvos laiku) skaitys nuotolinį pranešimą ir taip atidarys internetinių seminarų „Laserlab-Europe Talk“ seriją. Dalyvavimas renginyje nemokamas, registracija adresu https://www.laserlab-europe.eu/events-1/laserlab-events/2022/talk-multi-photon-3d-lithography.

 

Originali mokslinė publikacija – Merkininkaitė G, Aleksandravičius E, Malinauskas M, Gailevičius D, Šakirzanovas S. Laser additive manufacturing of Si/ZrO2 tunable crystalline phase 3D nanostructures. Opto-Electron Adv 5, 210077 (2022). doi: 10.29026/oea.2022.210077 – yra atvirosios prieigos ir prieinama adresu https://www.oejournal.org/article/doi/10.29026/oea.2022.210077.

Tyrimas atliktas vykdant projektus Sugerties didinimas lėtinant šviesą fotoniniuose nanodariniuose ir to taikymas efektyviuose jutikliuose, (W911NF-16-2-0069, AMRDEC), ir LaserLab Europe, (871124, H2020).

LMA Jaunosios akademijos informacija