• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

LMA prezidentas akad. Jūras Banys tapo ISC Europos valdymo grupės nariu

2021 06 14

Lietuvos mokslų akademijos prezidentas akad. Jūras Banys išrinktas Tarptautinės mokslo tarybos (International Science Council, ISC) Europos valdymo grupės nariu 2022–2024 m. kadencijai. Kartu su juo ISC Europos valdymo grupės nariais išrinkti Ana Mauranen (Anna Mauranen) iš Suomijos akademijų tarybos, Mario Malinkoniko (Mario Malinconico) iš Nacionalinės tyrimų tarybos CNR, (Italija), Hiselindė Kaipers (Giselinde Kuipers) iš Nyderlandų karališkosios menų ir mokslų akademijos ir Džefris Boultonas (Geoffrey Boulton) iš Londono karališkosios draugijos (Jungtinė Karalystė).

Rinkimai vyko š. m. birželio 10–11 d. kasmetiniame ISC Europos narių nuotoliniame susirinkime. Iš viso juose dalyvavo 8 kandidatai, kurie trumpai prisistatė susirinkimo dalyviams. LMA prezidentas akad. J. Banys kalbėdamas pažymėjo svarbiausius savo darbus, žadėjo skirti laiką ir dėti visas pastangas, kad mokslininkų balsas būtų gerai girdimas politiniuose sluoksniuose.


Tarptautinės mokslo tarybos susirinkimo dalyviai

Valdymo grupė koordinuoja Europos akademijų veiklą Tarptautinėje mokslo taryboje, formuoja veiklos prioritetus, koordinuoja iškeltų tikslų įgyvendinimą, organizuoja kasmetinius narių susirinkimus. Valdymo grupę sudaro penki nariai. Juos dvejų metų kadencijai renka ISC narių – mokslų akademijų – atstovai.

Susirinkime ISC Europos narių sekretoriato atstovai taip pat pristatė nuo 2020 metų rudens iki šiol nuveiktus darbus. Kaip ir minėtu laikotarpiu, taip ir dabar sekretoriatas dirba nuotoliniu būdu. ISC vykdančioji direktorė dr. Haidė Hakman (Heide Hackmann) aptarė pagrindines organizacijos veiklos gaires, 2022–2024 m. veiksmų planą, papasakojo apie 2021 m. spalio mėn. numatomą rengti ISC  visuotinį susirinkimą. Diskutuota apie mokslininkų vaidmenį pokovidiniame pasaulyje, Suomijos ir Jungtinės Karalystės atstovai pasidalijo savo patirtimi įgyvendinant nacionalines iniciatyvas šioje srityje. Be to, pristatytas ISC projektas dėl mokslinės leidybos.

ISC buvo įkurta 2018 m. susijungus Tarptautinei mokslo sąjungų tarybai ICSU (Lietuvos mokslų akademija  dalyvavo šioje organizacijoje nuo 1992 m.) ir Tarptautinei socialinių mokslų tarybai ISSC.

Parengė LMA Tarptautinių ryšių grupės vyriausioji specialistė Violeta Skirgailienė ir LMA vyriausioji specialistė Evelina Baronienė