• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Paskelbti Baltijos šalių mokslų akademijų medalių laimėtojai

2021 07 01

Baltijos šalių mokslų akademijų medalių laureatai paskelbti Estijos mokslų akademijoje vykusioje  Baltijos šalių intelektinio bendradarbiavimo konferencijoje Matematika visuomenei.

Garbingi apdovanojimai buvo įteikti šiems Estijos, Latvijos ir Lietuvos mokslų akademijų nariams:
- Tytas Tamaru (Tiit Tammaru), Tartu universiteto Miestų ir gyventojų geografijos profesorius,
- Andris Ambainis, Latvijos universiteto informatikos profesorius,
- Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys prof. habil. dr. Valdemaras Razumas.

Baltijos šalių mokslų akademijų garbės medaliu apdovanotas Edvinas Kroiceris Kreuzer (Edvin Kreuzer), Hamburgo mokslų ir humanitarinių mokslų akademijos prezidentas ir Hamburgo technikos universiteto mechanikos profesorius.

 T. Tamaru apdovanotas už mokslinę kompetenciją miestų ir gyventojų geografijos srityje, sėkmingą socialinių procesų matematinės analizės įgyvendinimą ir už tai, kad visuomenėje vykstantys paslėpti procesai tapo suvokiami, matomi ir suprantami.


Estijos mokslų akademijos prezidentas prof. Tarmas Somerė (kairėje) teikia apdovanojimą prof. Tytu Tamaru

A. Ambainis apdovanotas skirtas už mokslinį meistriškumą  atliekant tyrimus ir kuriant naujus algoritmus  kvantiniams kompiuteriams. Prof. A. Ambainis sukūrė kvantinius klajojimus, kurie tapo pagrindiniu metodu kvantiniams algoritmams konstruoti, ir išrado kvantinį priešininko metodą kvantinių algoritmų optimalumui įrodyti.


Estijos mokslų akademijos prezidentas prof. Tarmas Somerė (dešinėje) apdovanoja prof. Andrį Ambainį 

V. Razumui skirtas apdovanojimas už Baltijos šalių mokslinio bendradarbiavimo stiprinimą  einant Lietuvos mokslų akademijos prezidento ir Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto viceministro pareigas.


Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys prof. habil. dr. Valdemaras Razumas

E. Kroiceris apdovanotas už Hamburgo mokslų ir humanitarinių mokslų akademijos bei Baltijos šalių mokslų akademijų mokslinio bendradarbiavimo stiprinimą.

Baltijos šalių mokslų akademijų medalis teikiamas Baltijos šalių intelektinio bendradarbiavimo konferencijose nuo 1999 metų. Baltijos akademijų medalis skiriamas už indėlį skatinant Baltijos šalių bendradarbiavimą ir už mokslo pasiekimus.


Estijos MA parengtą informaciją vertė Diana Barnard
Retės Kok (Reti Kok) ir LMA nuotraukos