• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Akad. Algirdo Vaclovo Valiulio knygos „Medžiagų ir technologijų istorinė raida“ sutiktuvės

2021 09 17

Rugsėjo 14 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) įvyko akad. Algirdo Vaclovo Valiulio mokslo populiarinimo knygos „Medžiagų ir technologijų istorinė raida“ sutiktuvės. Tai pirmoji serijos „Mokslas visiems“ lietuvių autoriaus knyga, iki jos išleistos 22 šios serijos užsienio autorių knygos.

Ši naujoji akademiko A. V. Valiulio knyga skirta skaitytojams, norintiems praplėsti medžiagų ir technologijų raidos istorines žinias. Jos autorius remiasi daugelio mokslininkų surastais ir aprašytais artefaktais, keliamomis teorijomis, į vieną visumą sujungia jų atskleistas ir paskelbtas žinias.

Knygos sutiktuvėse įžangos žodį taręs LMA Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Gintautas Žintelis prisipažino susižavėjęs, kiek daug skirtingų temų akad. A. V. Valiulis susistemino ir įdomiai aprašė. Anot jo, Lietuvoje itin mažai technikos mokslų populiarinimo knygų, todėl ši yra lyg šviesos spindulys. Akad. G. Žintelis taip pat apgailestavo, kad Europos struktūrinių fondų finansuojamas projektas, pagal kurį išleista akad. A. V. Valiulio knyga, artėja į pabaigą ir artimiausiu metu nenumatoma leisti daugiau tokių knygų.


LMA Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Gintautas Žintelis ir LMA  skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė

Knygos autorius prisiminė, kada pirmą kartą sukirbėjo mintis imtis mokslo populiarinimo. Akademikas pasakojo, kaip maždaug prieš penkiolika metų užėjo į kioską nusipirkti žurnalo „Mokslas ir technika“, tačiau pardavėja tik gūžčiojo pečiais ir sakė tokio nežinanti. Apsidairęs, ko gi galima įgyti kioske, mokslininkas pamatė kelis sapnų aiškinimo, horoskopų, sveikos gyvensenos, kitus panašius žurnalus ir suprato, kad technologijos, jų istorija plačiajai visuomenei neįdomu, neatrasta. Tai buvo pirmasis impulsas imti šviesti visuomenę.

Net 744 puslapių knygoje akademikas pristato išradimus nuo akmens kirvio iki erdvėlaivio, nuo titnaginių įrankių iki sicilio vienkristalių šiuolaikiniame kompiuteryje. Daugelio technologijų pradžia sklendi istorijos rūke, nes jos pradėtos taikyti dar priešistoriniais laikais. Iš supančios gamtos medžiagų žmogus sukūrė pirmuosius paprastus įrankius – titnaginius grandiklius, akmeninius strėlių antgalius, peilius, ietis, išmoko siūti odinius ir kailinius drabužius, palapinines, iš akmenų, kaulų ir kriauklelių daryti papuošalus. Technologija keitė žmonių visuomenę ir jos gyvenamąją aplinką. Kaupiantis žinioms, išsirutuliojo metalo apdirbimas, statyba, anglių ir rūdų kasyba, buvo sukurtas garo variklis, įvairios staklės, vidaus degimo variklis, elektros mašinos, šiuolaikinis transportas, chemijos pramonė ir kita.


Mokslo populiarinimo knygos „Medžiagų ir technologijų istorinė raida“ autorius akad. Algirdas Vaclovas Valiulis

Renginyje akad. A. V. Valiulis trumpai apžvelgė svarbiausius medžiagų ir technologijų raidos momentus nuo dviem kojomis vaikštančių homonidų išsivystymo prieš 6 mln. metų iki šių dienų, kai vis garsiau kalbama apie egzistencines, arba, kitaip tariant, žmonijos civilizacijos žlugimo rizikas. Branduolinių ginklų tyrimai, paskelbti pirmaisiais šaltojo karo metais, buvo laikomi ankstyviausiais egzistencinės arba pasaulio katastrofos rizikos tyrimais. Daugelyje visuomenių technologijos padėjo ar padeda gerinti ekonomikos būklę, tačiau daug technologinių procesų didina aplinkos taršą, eikvoja gamtinius išteklius ir daro didelę žalą gamtai.

„Pagaliau atsirado leidinys, kuris labai reikalingas“, – tokia buvo pirmoji mokslo istoriko prof. Liberto Klimkos reakcija, gavus elektroninį akad. A. V. Valiulio knygos maketą. Renginyje jis aptarė šios knygos taikymo galimybes ir teigė, kad itin platus temų spektras lemia labai plačiai tai daryti. Anot mokslo istoriko, pirmiausia, knyga praverstų aukštosiose mokyklose, kuriose rengiami technikos mokslų specialistai, įvadinėms paskaitoms ar išplėstiniam kursui. Prof. L. Klimka  paminėjo pagrindinius mokslo istorijos bruožus, teigė pasigendantis daugiau dėmesio šiai temai  universitetuose.


Mokslo istorikas prof. Libertas Klimka

Akad. A. V. Valiulio knyga „Medžiagų ir technologijų istorinė raida“ gausiai iliustruota paveikslais, nuotraukomis, joje informacija pateikta aiškiai ir suprantamai. Ji išleista 1000 egz. tiražu ir platinama nemokamai. Šią, kaip ir kitas serijos „Mokslas visiems“ knygas, taip pat galima atsisiųsti ir nemokamai skaityti išmaniuosiuose įrenginiuose.

Knygų serija „Mokslas visiems“ leidžiama Lietuvos mokslų akademijai kartu su partneriais įgyvendinant projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas“.


Renginio dalyviai

Serijos „Mokslas visiems“ knygų aprašymai, elektroninės versijos skelbiamos LMA interneto svetainėje: http://www.lma.lt/lma.lt/mokslo-populiarinimo-knygu-serija-mokslas-visiems

Parengė Evelina Baronienė, LMA Organizacinio skyriaus vyr. specialistė

NUOTRAUKŲ GALERIJA