• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Šiuolaikinės psichotraumatologijos įžvalgos

2021 11 25

Lapkričio 23 d. Lietuvos mokslų akademijos Jaunosios akademijos (LMAJA) narė psichotraumatologė doc. dr. Paulina Želvienė pakvietė į savo paskaitą „Kaip įveikti psichologinę traumą? Šiuolaikinės psichotraumatologijos įžvalgos". Paskaitą organizavo Vilniaus universiteto Psichotraumatologijos centras, LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius ir Jaunoji akademija. Ji vyko ir gyvai Lietuvos mokslų akademijoje, taikant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valdymo priemones, ir buvo transliuojama naudojant Zoom platformą. Paskaitos klausėsi daugiau nei 100 žmonių.

Renginio vedėjas LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus pirmininkas  akad. Domas Kaunas trumpai supažindino su LMAJA veikla, humanitarinių ir socialinių mokslų sričių nariais, ir pristatė jaunąją akademikę P. Želvienę. 


Jaunoji akademikė doc. dr. P. Želvienė.

Doc. dr. P. Želvienė pirmiausia atkreipė dėmesį į tai, kad tarp Lietuvos mokslų akademijos narių ir LMAJA narių pirmą kartą yra išrinkta psichologijos srities atstovė. Mokslininkė paskaitoje išsamiai supažindino su psichotraumatologijos srities moksliniais tyrimais ir aptarė šios tyrimų tematikos raidą tarptautiniame ir Lietuvos kontekste. Psichotraumatologija – tai daugiadalykė mokslo ir praktikos kryptis, kur analizuojamas traumų ir potrauminio streso paplitimas, potrauminio streso rizikos bei apsaugos veiksniai, pagalbos būdai traumas patyrusiems asmenims ir šių pagalbos būdų veiksmingumas. Doc. dr. P. Želvienė psichotraumatologijos mokslinius tyrimus atlieka ir į šios tematikos praktinius ypatumus gilinaisi apie dešimt metų.


Jaunoji akademikė doc. dr. P. Želvienė kartu su VU Psichotraumatologijos centro kolegomis

Paskaitoje jaunoji akademikė pristatė savo kartu su Vilniaus universiteto (VU)  Psichotraumatologijos centro kolegomis ir bendraautoriais atliktas mokslines studijas apie trauminių ir stresinių patirčių paplitimą Lietuvos bendrojoje populiacijoje, potrauminio streso reakcijų ypatumus ir specializuotą psichotraumatologinę pagalbą. Doc. dr. P. Želvienė taip pat pasidalijo Vilniaus universiteto Psichotraumatologijos centro mokslininkų parengtais mokslu grįstais atsakymais į dažniausiai vyraujančius psichotraumatologijos mitus (informacinę skrajutę galite rasti, paspaudę nuorodą https://www.fsf.vu.lt/psichologijos-institutas/psichologijos-instituto-struktura/centrai/vu-traumu-psichologijos-grupe#psichotraumatologijos-mitai; daugiau informacijos apie VU Psichotraumatologijos centro mokslo straipsnius galite rasti VU Psichotraumatologijos centro tinklalapyje www.psichotraumatologija.lt). Pasibaigus paskaitai, mokslininkė atsakė į pateiktus klausimus.  Jaunoji akademikė istorikė dr. Olga Mastianica atkreipė dėmesį, kaip svarbu kitų sričių mokslininkams dalytis savo tyrimais, nes klausydama šios paskaitos, rado daug ją dominančių dalykų, kurie galėtų būti naudingi ir jos atliekamiems tyrimams.


Jaunoji akademikė doc. dr. P. Želvienė ir Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus pirmininkas  akad. Domas Kaunas.

Akad. Domas Kaunas dėkojo už puikią paskaitą, taip pat visiems už dalyvavimą, linkėjo jaunajai akademikei dr. Paulinai sėkmės darbuose.

Parengė doc. dr. P. Želvienė bei Humanitarinių  ir socialinių mokslų skyriaus mokslinė sekretorė Aurika Bagdonavičienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

NUOTRAUKŲ GALERIJA