• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Pasaulinės kvantinės dienos renginiai

2022 05 05

2021 metais pasaulio kvantinių technologijų ekspertai pagal Planko konstantos vertę (~4,14) balandžio 14 dieną pasirinko Pasaulinės kvantinės dienos (World Quantum Day) šventei, ir šiemet šią dieną įvairiais renginiais paminėjo jau 65 pasaulio šalys, tarp jų ir Lietuva. Pasaulinės kvantinės dienos minėjimu siekiama visuomenę plačiau supažindinti su kvantinio mokslo laimėjimais ir jų naudojimu technologijų srityje. Ta proga Lietuvoje buvo suplanuotas kvantinei fizikai populiarinti skirtų renginių ciklas: surengtos edukacinės paskaitos, specialios televizijos ir radijo laidos, mokslininkų vizitai į įvairius Lietuvos miestus, mokslo bei meno konkursas šia tema. Konkursui atsiųstų darbų paroda bus surengta Fizinių ir technologijos mokslų (FTMC) centre šią vasarą. Džiugu, kad kvantinio meno konkurse dalyvavo per 200 dalyvių, piešusių įtakingiausius kvantinės mechanikos srityje dirbusius mokslininkus ir kvantinius efektus. Balandžio 14 d. įvyko paskaita ir meno konkurso finalas per „YouTube“ ir „Twitch“ platformas. Mokslo populiarinimo paskaitos apie kvantinę fiziką metu nuskambėjo ir Lietuvos fizikų iš Lietuvos mokslų akademijos (LMA), FTMC bei Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto (VU FF) sveikinimai, taip pat buvo užduodami specialūs viktorinos klausimai dalyviams.

Antrasis didžiulis renginys – šventė Pasaulinei kvantinei dienai Lietuvoje paminėti – vyko balandžio 25 d. Vilniaus universiteto Teatro salėje. Per renginio atidarymą dalyvius sveikino LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė ir VU Kultūros centro projektų vadovė Sonata Adomaitienė. Jos ragino jaunimą domėtis mokslo laimėjimais, siekti mokslininko karjeros ir nepamiršti teatro galios. Fizikė dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė (FTMC) kartu su VU FF studentu Luku Naimovičiumi interaktyvią paskaitą pradėjo nuo didžiojo sprogimo teorijos ir kvantinės fizikos užuomazgų.  Kvantinė mechanika per pastarąjį šimtmetį prisidėjo prie revoliucinės technologinės pažangos, kuri tiesiogiai paveikė mūsų kasdienį gyvenimą. Puslaidininkiniai lustai mūsų išmaniuosiuose telefonuose bei kompiuteriuose veikia naudojant ir kvantinę mechaniką. Lazeriai, LED lemputės ir LED monitoriai buvo sukurti remiantis mūsų supratimu apie kvantinę mechaniką. Globali padėties nustatymo sistema, kuri padeda mums keliauti, paremta  itin tikslių atominių laikrodžių kvantine mechanika; magnetinio rezonanso tomografijos prietaisai ligoninėse veikia taip pat pagal kvantinę mechaniką. Antros kvantinės revoliucijos technologijos, tokios kaip kvantiniai kompiuteriai, kvantiniai  jutikliai ir kvantinio ryšio įrenginiai, atvers erdvę begalei naujų trikdančių taikymų.

 

Po viktorinos klausimų vedėjai perėjo prie molekulių pasaulio ir smagiųjų eksperimentų. Tai buvo turininga pažintinė kelionė po kvantinės fizikos pasaulį į renginį susirinkusiai auditorijai – VU studentams, Vilniaus miesto gimnazistams ir jų mokytojams. Dalyviai atsakinėjo į vedėjų užduotus klausimus. Aktyviausias buvo jauniausias šventės dalyvis, septynmetis Ernestas Kavaliauskas.

Antroje renginio dalyje vyko teatralizuota mokslinė pamoka, kurioje literatūra ir menas persipynė su mokslu – fizika, chemija, matematika, filosofija. „Alisa mokslo stebuklų šalyje“ – smagus interaktyvus VU Dramos teatro (rež. Felicija Feiferė) spektaklis, kurio metu žiūrovai ne tik bandė įminti mokslo paslaptis, bet ir išvydo cheminius eksperimentus bei diskutavo su jaunuoju mokslininku chemiku Roku Žvirbliu.

„Tai nėra tradicinis teatras, nes kūrinio skyriai buvo pasirinkti analizuojant mokslinius atradimus. Manau, kad vienas pagrindinių šiuolaikinio mokslo uždavinių yra sukurti novatoriškus būdus, kaip visuomenę įtraukti į mokslą, kaip įkvėpti moksleivius, kaip šviesti ir informuoti. Tai galima įgyvendinti kuriant naujus komunikacijos būdus, t. y. pasitelkiant meninius įrankius. Šis spektaklis – tai graži žinutė tiek mokytojams, tiek mokiniams, kad kai kurias knygas galima skaityti po keletą kartų, jose galima surasti paslėptų reikšmių, permąstyti, semtis įkvėpimo. Norėčiau pasidžiaugti, kad esame vienintelė šalis, kuri Pasaulinę kvantinę dieną atšventė teatre“, – sakė renginio iniciatorė dr. M. Mackoit-Sinkevičienė.  

Kvantinei dienai skirti renginiai tęsis visą gegužės mėnesį – vyks susitikimai mokyklose ir išvykos į kitus miestus.

 

Pasaulinės kvantinės dienos paskaitos įrašas: 
https://www.youtube.com/watch?v=Gm6psWaPaV8&t=3745s
Specialios TV laidos apie kvantinę fiziką: 
https://www.youtube.com/watch?v=6mtPkmdoc1I&t=169s
https://www.youtube.com/watch?v=VxAI-XP6SUQ&t=189s
TV laida apie spektaklį „Alisa mokslo stebuklų šalyje“: 
https://www.youtube.com/watch?v=DpKoTzCnJIQ&t=24s

Parengė dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė