Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Trečiasis Lietuvos ir CERN jungtinio komiteto posėdis 2021-04-27 Balandžio 27 d. vyko Lietuvos ir CERN jungtinio komiteto virtualus posėdis, kuriame aptarta Lietuvos trečiųjų metų asocijuotoji narystė Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijoje

2021 04 28

Balandžio 27 d. vyko Lietuvos ir CERN jungtinio komiteto virtualus posėdis, kuriame aptarta Lietuvos trečiųjų metų asocijuotoji narystė Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijoje CERN. Komiteto išvados, priimamos kiekviename kasmetiniame susitikime, įvardija konkrečius CERN ar Lietuvos dėmesio reikalaujančius narystės aspektus ir numato, kokių priemonių imtis ar kokių tikslų siekti per konkretų laikotarpį.

Lietuvos ir CERN jungtinį komitetą dabar sudaro septyni asmenys: trys CERN ir keturi Lietuvos atstovai. Pastarųjų sąrašas, atsižvelgiant į pokyčius Vyriausybėje, buvo koreguotas: kaip ir anksčiau, mokslui atstovauja LMA prezidentas Jūras Banys, studijoms – Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė Vilniaus universiteto (VU) profesorė Saulė Mačiukaitė-Žvinienė (ji yra ir komiteto bendrapirmininkė), ryšiams su pramone – Lietuvos inovacijų centro (LIC) direktorius Mantas Vilys, nauja atstovė ūkiui, inovacijoms ir verslui yra ūkio ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė. Trys CERN atstovai komitete yra organizacijos tarptautinių ryšių direktorė Šarlotė Lindberg-Varakolė (Charlotte Lindberg-Warakaule, komiteto bendrapirmininkė), tarptautinių ryšių atstovas šalims-ne narėms ir asocijuotosioms narėms Emanuelis Tsesmelis (Emmanuel Tsesmelis) ir tarptautinių ryšių padalinio atstovas Kristofas Šėferis (Christoph Schäfer).

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas susitikimo pradžioje pabrėžė, kad Vyriausybė numato žymai didinti mokslo ir studijų finansavimą bei skirs lėšų detektorių kūrimo laboratorijai įkurti VU Branduolių ir elementariųjų dalelių fizikos centre (VU centre). LMA prezidentas perskaitė pranešimą apie Lietuvos dalyvavimą CERN mokslo programoje 2020 metais, jame trumpai apžvelgė ir būsimus projektus bei narystės plėtros aspektus. Palankiai sutikti VU centro vadovo Aurelijaus Rinkevičiaus, LIC direktoriaus M Vilio pranešimai. Dalyvius džiugino CERN informacija apie didėjantį Lietuvos piliečių – tyrėjų, mokslininkų ir kitų darbuotojų – tiesioginį dalyvavimą CERN, sparčiai augantį Lietuvoje gaminamos aukštųjų technologijų įmonių produkcijos tiekimą organizacijai. Susitikime taip pat buvo pristatyta prieš metus VU inicijuota ir įsibėgėjanti aukštųjų technologijų (DeepTech) antreprenerystės studijų programa, siejama su CERN taikomomis ir gimstančiomis naujovėmis ir jų sklaida bei plėtojimu Lietuvoje. Ministrės Pirmininkės patarėja Aistė Kairienė pristatė siūlomo 2021–2027 m. įsijungimo į CERN veiklas plano gaires. LR Prezidento patarėjas Paulius Baltokas komentavo, kad planas dar bus derinamas ir netrukus vertinamas. Galutinai planą tvirtins švietimo, mokslo ir sporto ministrė.


Pristatomas sėkmingas Lietuvos dalyvavimas CERN pirkimuose

Pranešimų aptarime komiteto nariai iš CERN domėjosi plano priėmimo terminais, teiravosi apie veiklų finansavimo aspektus, taip pat paaiškino būsimo Lietuvos asocijuotosios narystės penkerių metų vertinimo procedūrą. LMA prezidentas J. Banys tikino, kad matoma sparti narystės organizacijoje pažanga leidžia Lietuvai išsikelti visateisės CERN narystės tikslą jau artimiausiu metu. Posėdžio pabaigoje Š. Lindberg-Varakolė reziumavo, kad ir Lietuva, ir CERN turi ambicingų tikslų, kurie, veikiant sutartinai šioje naudingoje partnerystėje, gali būti pasiekti.

Dr. Andrius Bernotas, LMA Organizacinio skyriaus vadovas