Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Matthew Walkerio mokslo populiarinimo knygos „Kodėl mes miegame“ sutiktuvės

2021 05 03

Balandžio 29 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ kartu su LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriumi (BMGMS) bei Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) leidykla pakvietė į garsaus neuromokslininko ir miego eksperto Matthew Walkerio mokslo populiarinimo knygos „Kodėl mes miegame“ sutiktuves. Per nuotolį prisijungusiems klausytojams knygą pristatė LMA BMGMS pirmininkas akad. Vaidutis Kučinskas ir gydytoja neurologė prof. Rūta Mameniškienė. Negalėjusio dalyvauti Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vyr. redaktoriaus Sauliaus Repečkos pamąstymus apie šią knygą perskaitė „Mokslininkų rūmų“ vadovė Aldona Daučiūnienė.

Šioje akis atveriančioje ir tarptautine sensacija tapusioje knygoje „Kodėl mes miegame“ (angl. Why We Sleep) garsiausias šiuolaikinis miego specialistas Matthew Walkeris pateikia revoliucingų žinių apie miego fenomeną, atskleisdamas, kaip jis veikia kiekvieną mūsų fizinės ir psichinės gerovės aspektą. Aptardamas pažangiausius mokslo laimėjimus ir remdamasis asmenine kelis dešimtmečius trukusia mokslinių tyrimų praktika autorius parodo, kaip mes galime deramai išnaudoti miegą, gerindami savo pažintinius gebėjimus, susikurdami geresnę nuotaiką, sureguliuodami hormonus, užbėgdami už akių vėžiui, Alzheimerio ligai ar diabetui,  sulėtindami senėjimo poveikį ir pratęsdami gyvenimo trukmę.

Akad. Vaidutis Kučinskas kalbėjo apie tai, kad rašyti apie mokslą populiariai yra sudėtinga. Kaip puikų tokio rašymo pavyzdį jis pateikė lietuvių mokslininkės prof. Marijos Gimbutienės knygas. Pasak V. Kučinsko, Matthew Walkeris taip pat yra žmogus, kuris sugeba mokslo žinias, savo tyrimų medžiagą pateikti suprantamai ir prieinamai eiliniam skaitytojui. Šiais laikais, kai yra priskaičiuojama daugiau kaip 100 miego sutrikimų, kai maždaug kas antras žmogus neskiria pakankamai laiko miegui, kai nemiga jau yra tapusi epidemija, mokslininkai vis daugiau dėmesio skiria miego tyrimams. Akademikas pasakojo neseniai pats dalyvavęs tarptautiniame kongrese, kuriame buvo kalbama apie cirkadinius ritmus ir jų sutrikdymo pasekmes ląstelės lygmenyje.

Gydytoja neurologė prof. Rūta Mameniškienė, knygą „Kodėl mes miegame“ skaičiusi anglų ir lietuvių kalbomis, savo kalbą pradėjo pagiriamuoju žodžiu vertėjai Jovitai Liutkutei už tikslų ir sklandų vertimą. Toliau išsamiame, patraukliai ir vaizdžiai pateiktame pranešime profesorė nuodugniai išanalizavo kiekvieną knygos dalį, supažindindama klausytojus su svarbiausiais faktais apie miegą, įdomiausiomis knygos autoriaus įžvalgomis ir tyrimų rezultatais.


Matthew Walkeris savo miego laboratorijoje

„Pakako šimto metų, kad žmonija nuslopintų biologinį poreikį išsimiegoti, nors evoliucija 3.400.000 metų jį tobulino, kad užtikrintų žmogaus organizmo gyvybines funkcijas. Dabar drastiškas miego trukmės ribojimas išsivysčiusiose šalyse neigiamai veikia mūsų sveikatą, tikėtiną gyvenimo trukmę, mūsų saugumą, produktyvumą ir mūsų vaikų mokymąsi. Jei nenorime užsinerti ant kaklo miego trūkumo, jo sukeliamų ligų ir ankstyvos mirties kilpos, asmeniniame, kultūriniame, profesiniame ir visuomeniniame lygmenyse turi įvykti radikalios su miegu susijusios permainos“,– teigia Matthew Walkeris.

Apžvelgdama pirmąją knygos dalį „Tai vadinama miegu“, gydytoja akcentavo, kad žmogui miegant nepakankamai, silpsta jo imuninė sistema, atsiranda gliukozės kiekio svyravimai, hormonų pusiausvyros sutrikimai, nukenčia reprodukcinė sveikata, didėja tikimybė patirti insultą, susirgti vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis, depresija, Alzheimerio liga. Lektorė papasakojo apie miego ciklus ir jų metu vyraujančias smegenų bangas, miego ypatumus įvairiais žmogaus gyvenimo periodais, apie „vyturius“ ir „pelėdas“, apie žmogaus ir gyvūnų miego skirtumus.

Antrosios knygos dalies „Kodėl turime miegoti“ apžvalgoje buvo kalbama apie miego pranašumus ir jo trūkumo keliamus pavojus, aiškinama, kokią naudą miegas teikia smegenims ir kūnui, kodėl ir kaip miego stoka stumia į prastėjančios sveikatos, ligų ir neišvengiamos mirties akivarą. Trečiojoje dalyje „Kaip ir kodėl sapnuojame“ atsakoma į klausimus, kada mes sapnuojame, kokia yra sapnų reikšmė (sapnai kaip naktinė terapija, kūrybiškumo inkubatorius, problemų sprendimo laikas), kas tai yra sąmoningas sapnavimas. Supažindindama su paskutine, ketvirtąja, knygos dalimi „Migdomieji vaistai ir visuomenės pokyčiai“ gydytoja pasakojo apie miego sutrikimus, įvardijo, kas mums trukdo miegoti (išmanieji įrenginiai, triukšmas, alkoholis prieš miegą, kas keletą minučių pasikartojantis žadintuvo signalas), kaip pabloginti ir pagerinti savo miegą (vartoti migdomuosius ar gydyti nemigą), ką medicina ir švietimo sistema daro blogai, kad turime tiek problemų dėl miego, ir kokių asmeninių, švietimo sistemos ir visuomeninės politikos pokyčių turėtume imtis, kad padėtis keistųsi į gera.

Profesorė R. Mameniškienė teigė, kad šios knygos skaitymas ir jai pačiai, neurologei, miego specialistei, suteikė daug naujos informacijos, o jau turimas žinias padėjo „susidėlioti į lentynėles“. Klausytojams lektorė rekomendavo patiems perskaityti Matthew Walkerio knygą, ne tik išsamiai supažindinsiančią su mums visiems svarbia tema, bet ir leisiančią patirti skaitymo malonumą, nes,  pasak Harvardo prof. Daniel Gilberto: „nuo šios knygos vargiai pajėgsite atsiplėšti net ir tada, kai jau seniausiai bus atėjęs laikas miegoti…“.

Baigdama pranešimą lektorė supažindino klausytojus su knygos autoriaus pateikiamais patarimais sveikam miegui:

1. Laikykitės miego režimo;
2. Fizinis aktyvumas sveikintina, tik ne vakare;
3. Venkite kofeino ir nikotino;
4. Prieš miegą nevartokite alkoholio;
5. Vakare gausiai nevalgykite ir negerkite;
6. Nevartokite vaistų, neleidžiančių užmigti;
7. Po 15 val. neikite pogulio;
8. Atsigulę atsipalaiduokite;
9. Šilta vonia prieš miegą;
10. Miegamasis skirtas miegui;
11. Dienos šviesoje – bent 30 min., ryte – ryški šviesa;
12. Nesiseka užmigti – kelkitės.

Visą prof. Rūtos Mameniškienės pranešimą su skaidrėmis žiūrėkite čia:

Parengė gydytoja neurologė  prof. Rūta Mameniškienė ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyr. specialistė Diana Lekevičienė